Füvészblog

Gyógynövények karantén idején

A Maradj otthon! kampányt spájztakarítással kezdtük. Ilyenkor nagyon fontos tudni, mi van otthon és mi hiányzik. Kiderült, hogy gyógynövényekkel elég jól állunk.  Ugyan nem pusztítják el a vírusokat, javíthatják a közérzetünket, hatásosak lehetnek az enyhébb tünetek kezelésében. Az otthontartózkodás alatt átállhatunk kímélőbb, méregtelenítő életmódra, amelyben szintén segítségünkre lehetnek ezek a gyógyító főzetek. Ezek a gyógynövények sokoldalúan használhatóak, különböző panaszok esetén is segítségünkre lehetnek más-más formában.

Kamilla

Az első és legfontosabb a kamilla, amely általános gyulladáscsökkentő hatású, napi fogyasztásra ajánlott.

Főzete enyhíti a megfázás tüneteit, hatásos a duzzadt nyálkahártya, torokgyulladás és a gyomorégés  csillapításában.

Felső légúti panaszok estén inhalálhatunk a főzetével.

A torokgyulladás és a szájüreg gyulladásainak (pl.: afta) enyhítésére öblögetőszerként hatásos.

Aranyeres panaszok vagy ekcéma esetén ülőfürdőként használhatjuk.

Menta

A menta szintén közismert, a kozmetikai iparban is használt fűszer- és gyógynövény.

Többféle mentafaj is létezik, ezek közül a borsmenta több mentolt tartalmaz mint a fodormenta, ezért erőteljesebb az illata is. A küllemük is eltér, a borsmenta sötétzöld, sima felületű, míg a fodormenta halványzöld, fodros levelű.

Teája görcsoldó és antibakteriális hatású, enyhíti az emésztési zavarokat, csökkenti a puffadást. Fejfájáson és a migrénes panaszokon is segít. Kellemes aromája felfrissíti gondolatokat, revitalizál, segíti az agyműködést, könnyíti a légzést.

Mezei kakukkfű

A mezei kakukkfű illóolajai erős fertőtlenítő és baktériumölő hatásúak. Légzőszervi gyulladásos panaszokra kiválóan alkalmazható.

Teája hatásos torokgyulladás és köhögés esetén. Ezen kívül javítja az emésztést, megszünteti a puffadást.

Inhalálni is lehet vele, csökkenti a nyálkahártya duzzanatot.

A szájban lévő gyulladások csökkentésére, fertőtlenítésre gargarizálni  is lehet főzetével.

Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya szintén egy sokoldalúan használható gyógynövény, a levelek illóolajai baktériumölő, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásúak. Lázcsillapító hatású, ezért növényi aszpirinnak is nevezik.

Teája a torokgyulladás enyhítésére  a leghatásosabb ezek közül. Emésztési panaszokra is ajánlott. A menstruációs görcsök és változókori problémák enyhítésére is hatásos.

Szájüregi gyulladások esetén szintén öblögetéssel csökkenthetjük a gyulladást.

Citromfű

A citromfű a kertben gyomként terem, szinte kipusztíthatatlan. Máris megjelentek korai hajtásai. Ezeket érdemes frissen limonádéba tenni vagy szárítva, gyógyteaként fogyasztani.

Nyugtató hatású, így segíti a nyugodt, mély alvást, csökkenti a stressz negatív hatásait.

Javítja az emésztést, fokozza a májműködést.

Herpesz esetén külsőleg alkalmazzuk, antvirális hatású.

Hagymafélék

Szintén nagyágyúnak számítanak a hagymafélék, a fokhagyma és a medvehagyma. Ráadásul a karatén idején bátran fogyaszthatjuk bármelyiket reggeltől estig. Főzéshez nélkülözhetetlenek.

Erős antibakteriális hatásúak, javítják az emésztést, csökkentik a vér koleszterin szintjét. A bennük található P vitamin erősíti az érfalakat, javítja az érfalak áteresztőképességét. Az alábbi vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák: A-, B6-, C- és E-vitamin, szelén, folsav, nátrium, kálium, vas.

A fokhagyma és medvehagyma erős méregtelenítő hatású.

A vöröshagyma héjából fűzzünk teát, ez nagyon jó köhögéscsillapító. Húsvétkor pedig tojást is festhetünk vele.

A hagymafélékből főzhetünk leveseket is: francia hagymaleves, fokhagymaleves, medvehagymaleves.

A medvehagyma pesztót pedig sokoldalúan használhatjuk pogácsába, szendvicsre, főtt tésztára, húsokhoz.

A zsálya, a halhatatlanság füve

A zsálya (Salvia officinalis L.) az ajakos virágúak (Labiatae) családjába tartozó illatos félcserje, akár 60-100 centiméterre is megnő. Közeli rokonai az ürömfélék. Botanikai neve a latin salvere (menteni, gyógyítani) szóból ered, ami arra utal, hogy a zsályáról azt tartották, hogy minden betegséget gyógyít.

 Az ókori görögök és rómaiak a rozmaringhoz hasonlóan tartósításra használták, de  gyógynövényként is fontos szerepet töltött be. Elsősorban vizelethajtóként, sebek kezelésére (kígyómarás) és a menstruáció fokozására használták, mivel ösztrogén hatású anyagokat tartalmaz. Az arab orvosok a halhatatlanság füveként tekintettek rá. Ez a hit a középkorban is tovább élt. A druidák úgy gondolták, hogy feltámasztja a halottakat. Franciaországban “minden jó” névvel illették, kolostorokban termesztették. Nagy Károly elrendelte a királyi kertben való termesztését.  A pestisjárványok idején az egész testet bedörzsölték vele. Londonban a bábák a terhes nőknek zsályás sört (ale típusút) ajánlottak. Súlyos betegeknél a szoba fertőtlenítésére zsályaleveleket tettek a tűzre.
Az indiai ajurvédikus orvosok is menstruációs panaszokra, a szoptató anyák emlőgyulladására, valamint kedélybetegség, álmatlanság, aranyér és szembetegség gyógyítására rendelték el. Hagyományosan antibakteriális, gyulladáscsökkentő és összehúzó hatású szerként használják.Fontos hangsúlyozni, hogy a legtöbb forrás szerint mértékletesen kell alkalmazni, főleg idegrendszeri stimulánsok és antidepresszánsok szedése esetén. A zsályalevél különféle csersavakat tartalmaz:  kávésavat, nikotinamidot és a mérgező hatású tujont, ami az abszintben is előfordul. Szoptatós anyáknak nem ajánlott! Jótékony hatását a flavonoidoknak köszönheti.

Zsályatea (max. 1-2 csésze naponta!)
A levelek forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmuknál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatásúak. A zsályatea hatását elfogyasztása után 2-3 óra múlva fejtik ki, izzadás, bélhurut kezelésére kiváló. Egyes országokban ezért is nevezik “növényi aszpirinnek”. A meleg zsályatea kitűnő toroköblítő a szájban fellépő betegségek enyhítésére is szolgál.  A porított levél szájvizek, fogporok készítésére is alkalmas. Náthánál és szamárköhögésnél tejben főzik meg a leveleket.
Fűszerként
Kesernyés íze miatt kitűnő étvágyjavító, gyenge gyomorerősítő, megkönnyíti az emésztést. Elsősorban szárnyasok és pástétomok fűszere, zsíros ételekhez ajánlják, kolbászokban is előfordul.  A virágokat salátába is keverik. Németországban a búcsúkon szokásos süteménybe teszik, mert feltételezték, hogy megóv a részegségtől. Ennek ellenére borokat is ízesítettek vele. Olívaolajban jól tárolható, salátaolajnak kiváló.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!