Füvészblog

Az univerzális zabpehely

zabpehelyA zab termesztése már az egyiptomi fáraók idején is ismert volt, de egészségügyi hatásai miatt ma is érdemes fogyasztani. Egy régi mondás szerint: Angliában a lovaknak adják a zabot, Skóciában pedig az embereknek, ugyanis az éghajlati viszonyok miatt csak ezt a gabonát tudták termelni. A zabpehely elsősorban a sportolók, magas fehérje– (26%) és rosttartalma (66%) miatt különösen a testépítők étrendjében szerepel, de diétában is ajánlott. Az oldható rostok lassítják az emésztést, stabilizálják a vércukorszintet. Magas omega-3 zsírsav, kálium és magnézium tartalma a szív egészségét szolgálják, diétás étrend mellett csökkentik a vér koleszterinszintjét, szabályozzák a vérnyomást, javítják az idegrendszer működését. Kiemelkedő foszfortartalma, amely a csontok és a fogak egészségét segíti, de a tápanyagcsere folyamatokban is nélkülözhetetlen, ezen túl gyulladáscsökkentő hatású. Tartalmaz még kalciumot, vasat és cinket. A B6-vitamin a fehérjeanyagcserét támogatja, amely az izmok felépítését szolgálja. A folsav a vérképzésért és az aminosavak leontásáért  felelős, a gyomor-bél rendszer működését is javítja. Különösen stresszes és egészségtelen élet mellett ajánlott roborálószer.

Fogyasztása elsősorban főzve ajánlott az oldható rostok miatt. Lehet vízben, tejben, gyümölcslevesekben fahéjjal, szárított gyümölcsökkel. Tehetjük joghurtba, turmixokba, gyümölcslevekbe vagy a reggeli teánkba magvakkal, gyümölcsökkel. Használhatjuk gombás- és húsos levesekben tészta helyett, de panírozásra is.

A zabpelyhes sütemények és kekszek lehetnek sósak és édesek: almás-diós, sütőtökös, kókuszos, szárított paradicsomos, olívás és sajtos. https://fuveszblog.cafeblog.hu/cimke/zabpelyhes-keksz/

Almás-diós zabpelyhes süti

zabpehelyhes almás FüvészblogA zabpehelynek kedvező élettani hatásai miatt van helye az egészséges táplálkozásban. Kis mennyiségben is csökkenti a koleszterinszintet, oldható rosttartalma  lassítja az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet. Főve még alacsonyabb a glikémiás indexe (GI). Gazdag B- és E-vitaminban, magnéziumban, káliumban és vasban. Regenerálja az idegeket és a beleket, gyulladáscsökkentő. Ajánlott fokozott kimerültség és stressz esetén, de naponta is fogyaszthatjuk. Teltségérzetet okoz, ezért diétában jól alkalmazható tejjel-fahéjjal, joghurttal vagy teában. Nem tartalmaz glutént.

 

Almás-diós zabpelyhes süti

Hozzávalók:

  1. 250 g apró szemű zabpehely
  2. 2 közepes alma reszelve
  3. 1 marék aprított dió
  4. 50 g vaj
  5. 1 cs. sütőpor
  6. 2 ek. barna vagy nyírfacukor
  7. 1 ek. méz
  8. kevés őrölt fahéj
  9. reszelt gyömbér
  10. kevés szódabikarbóna

Összedolgozzuk, majd a hűtőben egy-két órát állni hagyjuk. Sütési idő: 15 perc 160 fokon.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!