Füvészblog

Királydinnye, a defektgyártó gyógynövény

királydinnyeA királydinnye sokoldalú gyógynövény, amelyet évezredek óta használ az emberiség. Sokan kártékony gyomnövénynek tekintik, termésének tüskéje  sok defektet okoz a bringásoknak ősz elején. Kivonatát vágy- és teljesítményfokozóként használják.

Már a görögök is vágyfokozóként használták, napjainkban is táplálékkiegészítőkben a tesztoszteronszint növelése miatt szedik a testépítők, hatását állatkísérletekkel is igazolni tudták. Növeli a teljesítményt és a nemi vágyat. A  ’70-es években a bolgár olimpiai súlyemelőcsapat doppingszerként alkalmazta. A nőknél fokozza a peteérést, főként a nemi hormonok kiválasztását segíti.  Terhes és szoptatós nőknek nem ajánlott.

Szívbarát növény, ugyanis csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja a vérkeringést. Más vérnyomáscsökkentőkkel szedve ellenjavallt.

A kínai orvoslásban májvédő növényként ismerik, javítja az emésztést, csökkenti a puffadást és székrekedés ellen is használják.

Az ajurvédában, de az ókori Görögországban is, vizelethajtó tulajdonságai miatt régóta alkalmazzák.  A hatóanyagokat a magvakból és a gyökérből nyerik.

 

királydinnye bicikli termésA királydinnye termése a bringások réme. Apró termései a legdrágább gumikat is képes átfúrni. Ebből a szempontból a nyár vége, ősz eleje a legveszélyesebb. A bringaszervizekben ismerik a jelenséget. A drága tömörgumikat, defektálló belsőket ajánlanak.

 

 

A medvehagyma projekt

Medvehagyma Füvészblog2A korai tavasznak örülhetnek a medvehagyma rajongók is, ugyanis a bükkerdők alja friss zöld levelekkel van tele, ameddig a szem ellát. A medvehagyma hasonló élettani hatásokkal rendelkezik, mint a fokhagyma, tele van C-vitaminnal, antibakteriális hatású, jótékonyan hat az emésztésre és csökkenti a vér koleszterinszintjét, illata azonban jóval enyhébb. Hiába, mi magyarok hagymát eszünk hagymával. Úgy tartják, hogy a medvék kedvelt eledele, latin nevében is megjelenik az ursus (medve) szó.

Medvehagyma Füvészblog3A medvehagymának elsősorban a zsenge leveleit gyűjtjük, még virágzás előtt. Ha hagyjuk felmagzani, akkor a jövő évi termés biztosítva van. Mindig kérdés, hogyan lehet a legtöbb tápanyagot megőrizve eltenni a frissen tápanyagdús növényeket.  A leghatékonyabb módszer, ha sózva, dióval és olívaolajjal turmixolva tesszük el. Ezzel a módszerrel megőrizzük az intenzív hagymás ízt és a vitaminokat. Arra érdemes ügyelni, hogy használat után mindig öntsük fel olajjal a tetejét, nehogy megromoljon.

Medvehagyma Füvészblog4 Az aprítás igazi botmixer- és turmixpróbáló, ne lepődjünk meg, ha szétesik, túlmelegszik a háztartási gép, megéri a küzdelmet. Olajon dinsztelve és dunsztolva is el lehet tenni kisebb mennyiséget, de mégis ezek romlottak meg leghamarabb. Ekkor lemondunk a vitaminok és tápanyagok egy részéről, de az íze elsőrangú. A dinsztelt medvehagyma íze nem annyira erőteljes, de ennek ellenére ínyenc falat, kitűnő ételízesítő kenyérre kenve, húsokhoz vagy salátákba keverve.

Medvehagyma Füvészblog 4

Fagyasztani is érdemes, jól használható sós tésztákhoz, húsokhoz, burgonyához és rántottához.

Az az üveg, amit medvehagymához használtunk, évekig megőrzi a jellegzetes illatot, ezért ezeket az üvegeket a következő évben is érdemes ezzel a kinccsel feltölteni. A medvehagymaillatú sárgabarack vagy meggylekvárt csak elvetemült ínyenceknek ajánljuk. 🙂 Az egyéb ízkombinációknak azonban csak a fantáziánk szabhat határt.

Medvehagymás sajtos rúd:

 https://fuveszblog.cafeblog.hu/2013/04/19/medvehagymas-rud-pesztoval/

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!