A környezettudatosan élőknek érdemes a karácsonyi szokásokat is újragondolni. A fogyasztói társadalomban a kereskedők számára kiemelt célpont a karácsonyi készülődés. Az adventi időszakban adják el a legtöbb árut, ugyanis a karácsonyt nem csak a hívők ünneplik, hanem az egyébként nem vallásos emberek is. Számukra nincs misztérium, marad a hatalmas eszem-iszom és az ajándékdömping. Napjainkra a karácsony a költekezés, a hitelfelvétel időszaka lett, emiatt a giccsek és a felesleges dolgok garmada gyűlik ilyenkor össze az otthonokban.
Ne hagyjuk magunkat sodorni az árral, próbáljunk tudatosan és higgadtan készülni a karácsonyra. Először az ünnep eredetét kell megértenünk. Az ókori rómaiak ez idő tájt ünnepelték a téli napfordulót, a fény diadalát a sötétség fölött. A földműveseknek különösen fontos volt a napsütés. Szaturnusz, a földművelés istene dicsőségére táncos mulatságokat tartottak. Emellett a házakat örökzöldekkel díszítették, Mithrásznak, a napistennek, áldoztak vele. Az ünnep kötelező volt, elterjedt volt a szolgák megajándékozása is. Nem véletlen, hogy a keresztény kultúrkörben Jézus születését ekkorra tették. A három királyok a kis Jézust ajándékozták meg a Biblia tanúsága szerint. Napjainkra azonban ez átalakult, hazánkban nem a Jézuskának viszünk ajándékot, hanem ő hoz nekünk. Az ünnep tartalma megváltozott, a kezdeti szokásokból megmaradt az ajándékozás, amely a fogyasztói társadalom elvárásaiba beleillik: a “Vásárolj minél többet!” ideológiájába. Minél egyszerűbb a karácsony, annál szebb. Gondoljunk bele, hogyan ünnepelhettek ükanyáink a legnagyobb szegénységben. Ekkor juthatunk el leginkább az ünnep lényegéig.
- Ajándékozás: Vásároljunk minél kevesebbet! Adjunk élményt, szeretetet, törődést szeretteinknek. Készítsünk ajándékot, ha vásárolunk, keressünk használt vagy újrahasznosított dolgokat. Költsünk minél kevesebbet. Ajándékozzuk el személyes tárgyainkat, amelyeknek mások örülhetnek. Az együttlét és a törődés a legtöbb, amit adhatunk. Gondoljunk a rászorulókra, kapcsolódjunk be egy jól ismert akcióba, keressünk keresztény szervezeteket, hogy az adományok biztosan jó helyre kerüljenek.
- Csomagolás: Kerüljük a csomagolást, rengeteg papír a szemétben köt ki. A fent ajánlott ajándékokat “csak” kedvességbe kell csomagolni. Kerüljük a papírt, semmit nem kell beburkolni, ha ragaszkodunk hozzá, tartós dobozokat keressünk, amelyeket j
övőre is tudunk használni. Ha szeretjük a dizájnt, használjunk egyszerű szalagot, fonalat, fenyőágakat. - Dekoráció: Használjunk természetes anyagokat, kerüljük a műanyagot! Díszítsünk fenyőágakkal, termésekkel, bogyókkal. Használjunk helyi anyagokat: almát, diót, tobozokat, gyertyákat. A tobozokból kedves angyalokat, manókat készíthetünk. Az egzotikus gyümölcsök és fűszerek sok káros anyag kibocsátása révén jutnak el csak hozzánk. Részesítsük előnyben a helyi terméseket és fűszereket.
- Egészség: Legyünk mértékletesek! Keressünk az időjárásnak megfelelő tevékenységeket, sétáljunk, korcsolyázzunk, hógolyózzunk.
- Fények: Használjunk gyertyákat, mécseseket. Segítenek a meghitt hangulat megteremtésében.
- Illatok: A legfontosabb a fenyőillat. Újabban elterjedtek a nobilis és normann fenyők, amelyek nem hullatják a tűleveleiket, viszont fenyőillatuk sincs. A luc-, az erdei- és az ezüstfenyő illatát egészségügyi szempontból is érdemes keresni. Nem véletlen, hogy a tüdőszanatóriumokat fenyőerdő mellé építik. A fenyőfélék gyógyhatása az ókor óta ismert. Elsősorban a fenyők hajtásait, tobozát, kérgét használják különböző légzőszervi és reumás panaszok enyhítésére, szirup, illóolaj vagy tea formájában. A fenyőfélék közül leginkább az erdeifenyőt használják gyógyászati célokra. Az erdeifenyő illóolajai számos olyan hatással bírnak (fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, köptető), amelyek hatékonnyá teszik légzőszervi megbetegedések és mozgásszervi problémák gyógyítására. Teája kellemesen édes, felső légúti megbetegedéseknél kiváló inhalálószer. Készíthetünk forralt bort, gyógyteákat, illatos süteményeket. Pirítsunk diót, mandulát. A mécsesbe tehetünk illóolajokat, eukaliptuszt, citrus- vagy fenyőolajat.
- Karácsonyfa: Míg a rómaiak babérágakkal díszítettek, az északi népek fenyőgallyakat vittek a házba a gonosz szellemek ellen. Az örökzöld növényeket életerősnek tartották, az egészséget szimbolizálták. A zöld ágak az eljövő tavasz reményét is magukban hordozták. Az első karácsonyfát Strasbourgban állították, hazánkban német hatásra terjedt el. Eleinte csak elő fenyőt díszítettek fel, majd a fákat kivágták, bekerültek a templomokba és végül az otthonokba. Érdemes-e fát vinnünk a lakásba? Elterjedtek a műfenyők, amelyek előállítása szintén környezetszennyező. Vannak földlabdás fenyőfák is, amelyek kiültetése a szobában tartás után a hőmérséklet különbség miatt problémás lehet. A műfenyővel szemben ajánlják az igazi fenyőfákat, ugyanis ezeket kizárólag kivágásra termesztik. De a szállításuk és korai fakivágás nem természetes folyamatok. Készíthetünk alternatív karácsonyfákat hulladékanyagokból, gallyakból, papírból. Ezek inkább a dekorációt szolgálják, ha többször felhasználjuk, szintén kímélik a környezetet. Melyiket válasszuk? A legegyszerűbb, ha maradunk a vázába tett gallyaknál, ezek valóban egy hónapig is elállnak, ha cseréljük alattuk a vizet. Az adventi koszorú kiváló asztali dísz, szimbolizálja a család egységét.
- Ünnepi eledelek: Ne tobzódjunk! A paraszti világban nagyon keményen meg kellett küzdeni a táplálékért, gyakorlatilag egész évben szigorúan azt kellett enni, ami megtermett, akkor ettek húst, ha állatot vágtak, nem ettek húst minden nap. A keresztény ünnepekkor ettek többet, de a böjt karácsony és húsvét előtt is előírás volt. Manapság a táplálékok bő választéka elérhető, nem indokolt a karácsonyi dőzsölés. Próbáljunk annyit enni, mint máskor. A hal az egyik legfontosabb karácsonyi szimbólum. Sok halat karácsonyi lehalászásra tenyésztenek, célszerű hazai halfajtákat, például pontyot vagy busát választani. A tengeri halak távolról érkeznek, szintén nagy környezeti szennyezés árán. Együnk magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket is. Az egészség karácsonykor is fontos. Készítsünk egészséges desszerteket, például sült almát dióval és mézzel, együnk sok mákot, süssünk gesztenyét és tököt, igyunk menta és zsálya teákat, amelyek segítik az emésztést.
- Üdvözlőlapok: Ne küldjünk hagyományos lapokat, keressük fel barátainkat, ismerőseinket személyesen. Ha ez nem lehetséges, küldjünk elektronikus üzeneteket, vagy használjunk online telefonokat.
- Vásárlás: Készítsünk listát. Ne vásároljunk a kelleténél többet. Keressük a kézműves és az újrahasznosított termékeket.
- Zene: Énekeljünk közösen! Ha nem tudunk énekelni, hallgassunk minőségi zenét, amelyet hangszerekkel játszanak. Töltődjünk fel szép dallamokkal!
Az ökologikus szemléletű karácsonyban a kulcsszavak a tudatosság és szerénység. Próbáljuk minimálisra csökkenteni a költségeket, az energiákat a közösen töltött időre fordítsuk. Az ünnep elsősorban a lelkekben születik. Töltsük a karácsonyt szeretteinkkel.
Legutóbbi hozzászólások