Füvészblog

Balkonkertészkedés - karanténtippek

Annak érdekében, hogy minél többféle tápanyaghoz hozzájussunk, a balkonládákat és cserepeket érdemes most teleültetni friss levélzöldségekkel és fűszernövényekkel.

Frissítsük fel a tavalyi földet, szórjunk bele magokat és ültessünk bele palántákat.

A salátával, spenóttal és rukkolával jó tapasztalataink vannak. Magról is könnyedén kikelnek, jól tűrik a hűvösebb időt és ellenállnak a kisebb fagyoknak. 25 C fok  fölött azonban hirtelen felmagzanak, leveleik is nagyobbak lesznek, ízük kevésbé lesz élvezhető.

Ha a növényeket biomagvakból vettettük, felmagzás után gyűjtsük össze az érett magokat és kora ősszel újravethetjük őket.

Az elöregedett növények helyére ültethetünk strapabíró virágokat, levendulát vagy paprika és paradicsompalántákat, amelyek bírják a nyári meleget.

 

A fűszerek estén jobb egyből palántát ültetni, így már az első naptól használhatjuk is őket a főzéshez.

Az oregánó, kakukkfű, petrezselyem és a snidling elég szívósak, könnyen áttelelnek.

A borsikafű (vagy csombor) nyár végén felmagzik, elveti magát és tavasszal újra kikel, az egyik leghálásabb fűszernövény.

 

 

 

 

A mentát és citromfüvet érdemes külön-külön ládába vagy cserépbe ültetni, mert könnyen szaporodnak és leuralják a többi növényt.

Velük a friss limonádé és a finom tea mindig biztosítva lesz.

Ezek is évelők, így  több évre bebiztosíthatjuk belőle magunkat.

A rozmaringot is érdemes cserépbe ültetni, mert szabad földben bokor nagyságúra nő.

Ültessünk minél többféle növényt, így nem kell ezeket folyamatosan beszereznünk.

 

 

Hogyan lehet kis helyen is sok növényünk?

Különböző fali panelekkel vagy  polcokkal növelhetjük az erkélyen vagy a szobában a beültethető területeket.

A készen vásárolható panelek helyett alkalmazhatunk különféle házi megoldásokat is raklapból, lécekből.

Ezeket függőleges kerteknek is nevezzük.

A polcokra, panelekre a cserepeket lehet egyenként szimmetrikusan vagy a ládákat különféle alakzatokba rendezve elhelyezni.

 

 

 

 

Snidling

Allium schoenoprasum
A metélőhagyma vagy snidling a kezdő kertészek kedvence. Nagyon hálás növény, egész évben terem. Akinek csak egy ablaka van, az is bátran belevághat. A snidling jól passzol a magyar konyha hagymát-hagymával ízvilágához, minden ételt fel lehet vele dobni. Levesbe, szendvicsre, túróhoz, krumplihoz, salátához jó kiegészítő. 

Története
Ez az egyetlen hagymafajta, amely Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt őshonos. 5000 éve ismert növény, latin neve a görög sás és póréhagyma szavakból származik. A rómaiak napégés és torokfájás ellen használták. Romák körében a rontás ellen és jóslásra használják. A francia és svéd konyha hagyományos fűszere, de más népek körében is kedvelt.

Termesztése

A földből viszonylag lassan kel ki, vetés után 3-4 hét múlva jelenik meg. Sok nedvességet és tápanyagban gazdag talajt igényel. Ablakba érdemes palántát venni. Mivel júniustól virágzik, virágágyás szélére is lehet ültetni. Jó rovarriasztó hatású, ennek ellenére virágait gyakran látogatják a méhek. A félárnyékot kedveli. A kinti töveket télre érdemes bevinni a lakásba az ablakba. Télen jó vitaminforrás. 🙂


Gyógyhatása főleg frissen vágva érvényesül, a fokhagymához hasonlóan, de enyhébb formában, jótékony a keringési rendszerre.
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!