Füvészblog

Balkonkertészkedés - karanténtippek

Annak érdekében, hogy minél többféle tápanyaghoz hozzájussunk, a balkonládákat és cserepeket érdemes most teleültetni friss levélzöldségekkel és fűszernövényekkel.

Frissítsük fel a tavalyi földet, szórjunk bele magokat és ültessünk bele palántákat.

A salátával, spenóttal és rukkolával jó tapasztalataink vannak. Magról is könnyedén kikelnek, jól tűrik a hűvösebb időt és ellenállnak a kisebb fagyoknak. 25 C fok  fölött azonban hirtelen felmagzanak, leveleik is nagyobbak lesznek, ízük kevésbé lesz élvezhető.

Ha a növényeket biomagvakból vettettük, felmagzás után gyűjtsük össze az érett magokat és kora ősszel újravethetjük őket.

Az elöregedett növények helyére ültethetünk strapabíró virágokat, levendulát vagy paprika és paradicsompalántákat, amelyek bírják a nyári meleget.

 

A fűszerek estén jobb egyből palántát ültetni, így már az első naptól használhatjuk is őket a főzéshez.

Az oregánó, kakukkfű, petrezselyem és a snidling elég szívósak, könnyen áttelelnek.

A borsikafű (vagy csombor) nyár végén felmagzik, elveti magát és tavasszal újra kikel, az egyik leghálásabb fűszernövény.

 

 

 

 

A mentát és citromfüvet érdemes külön-külön ládába vagy cserépbe ültetni, mert könnyen szaporodnak és leuralják a többi növényt.

Velük a friss limonádé és a finom tea mindig biztosítva lesz.

Ezek is évelők, így  több évre bebiztosíthatjuk belőle magunkat.

A rozmaringot is érdemes cserépbe ültetni, mert szabad földben bokor nagyságúra nő.

Ültessünk minél többféle növényt, így nem kell ezeket folyamatosan beszereznünk.

 

 

Hogyan lehet kis helyen is sok növényünk?

Különböző fali panelekkel vagy  polcokkal növelhetjük az erkélyen vagy a szobában a beültethető területeket.

A készen vásárolható panelek helyett alkalmazhatunk különféle házi megoldásokat is raklapból, lécekből.

Ezeket függőleges kerteknek is nevezzük.

A polcokra, panelekre a cserepeket lehet egyenként szimmetrikusan vagy a ládákat különféle alakzatokba rendezve elhelyezni.

 

 

 

 

A csicsóka egészséges választás

Felszedtünk  egy kis csicsókát, még zsengék a gumók, nincs markáns ízük. Nyersen finom és egészséges csemege. Kalóriatartalma alacsony, ugyanis a többi gumóval ellentétben a szénhidrátot nem keményítőként, hanem inulinként tárolja. Magas növényi rosttartama miatt diabetikus készítmények alapanyaga. Salátának, főzeléknek, levesnek, illetve sütve is fogyasztható. A burgonyaételekhez hasonlóan készíthetjük el.
A csicsóka a napraforgóval rokon fajta, az északi indiánok egyik kedvenc növénye volt. Az első gumók 17. század elején kerültek Európába. Főként a franciák kedvelt eledele lett, leginkább leveszöldségként használják. Magas a kálium és vastartalma, így a vegetáriánusoknak is kitűnő választás. A német Baden-Württemberg tartományban pálinkát készítenek belőle. A kertészkedők számára könnyen kezelhető növény, nagyon jól tűri a hőséget.

 

Mángoldolás

                           Mángold levél
A közösségi kertben kaptam egy nagy fej mángoldot, cserébe meg kellett mondanom, mi az. 🙂 Hazafelé is sokan rácsodálkoztak a nagy halom levélre a kezemben, még mindig kevesen ismerik. A mángold levélzöldség, ugyanúgy lehet felhasználni, mint a hasonló fajtákat. Ínyencek előnyben! 
 
mángold2  Füvészblog
 A kisebb leveleket és a levélnyeleket érdemes salátának összevágni, íze kellemesen karakteres, érdemes más zöldségekkel keverni, nem dominál. A magam részéről a színes, piros és sárga nyelű mángoldot kedvelem, de a fehér nyelűt is fel lehet dobni más színes zöldségekkel. Amíg elkészül a töltött mángold, kellemesen be lehet salátázni.
 

Nyáron könnyebb ételekre vágyunk, mint a nehezen emészthető töltött káposzta. A mángold levele kiválóan alkalmas a töltésre, könnyen formázható, nem olyan rugalmatlan, mint a szőlő- vagy a torma levele, íze nem annyira savanyú, mint a sóskáé. Ráadásul mindenki azt tölt bele, amit szeret. A füstölt íz is nagyon jól passzol hozzá. Bő lével, tejföllel vagy joghurttal keverve, igazi nyári ebédet lehet belőle kerekíteni. Mindenkinek ajánlom! 🙂

Vörös cikória, az olasz zöldségek királynője

(Cichorium intybus var. foliosum) 
A radicchiot (radikkiót) leginkább salátakeverékekből ismerjük, de egyre gyakrabban lehet egészben is kapni. Íze kesernyés, mint a cikóriáé, ami az emésztés elősegítése szempontjából hasznos. Különleges színét egy fura kertészeti megoldás adja, amely egy belga kertésztől származik. Vörös-fehér színét a fény megvonásától kapja. A sötétben a klorofill lebomlik, helyette pedig az intibin nevű vörös színanyag kerül túlsúlyba. 



A zöld növény

Termesztése 
A cikóriát már a rómaiak is ismerték, Plinius írt vértisztító hatásáról, továbbá álmatlanság ellen ajánlotta. Modern termesztése a 15. században kezdődött, az olasz Veneto és Trentino régiókban, de a vörös színhez szükséges termelési módot, a “fehérítést”, amely a vörös-fehér színt eredményezi, Francesco van Den Borre 1860-ban találta ki. Miután felszedik a radikkiót, vízbe teszik egy sötét helyre, ahol a fény hiányában alakul ki különleges, márványos színe. Ősszel és tavasszal termesztik. Az őszi vetésnél a hideg miatt a kesernyés íz megszelídül. A napos helyet és a tápanyagban gazdag talajt kedveli. 


Gyógyhatása
A vörös színt adó ibitin nyugtató és fájdalomcsillapító hatású. A levelekben található illóolaj a bélférgek ellen hatásos, ezért az állatok takarmányába is keverik. 


Felhasználása
Nálunk leginkább salátába keverve fogyasztják, Olaszországban viszont olíva olajjal grillezve, sütve, töltve, rizottóba, spagettibe és pizzába keverve is készítik. 


Fajtáit a régiókról nevezték el.









Radicchio Rosso di Chioggia a legelterjedtebb kerek fajta, borvörös, tömött levelekkel, márványos erezettel.













Radicchio Rosso di Verona ovális, közép-vörös színű levelű fajta.








Radicchio Variegato di Castelfranco bézs-fehér színű fajta, piros foltos laza levélzettel.







Radicchio Rosso di Treviso Tardivo az egyik legviccesebb küllemű fajta, levelei hosszúkásak, keskenyek, mélyvörös színűek, a szár fehér színű. Díszítésre leginkább ez alkalmas.





Radicchio Rosso di Treviso Precoce hasonlít leginkább a  cikóriára, hosszúkás, mélyvörös leveleinek erezete fehér, ovális fejet képez.





Radicchio Grumolo lehet zöld vagy bordó, ez hasonlít a leginkább a fejes salátához.
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!