Fogyasszunk citrusokat! A téli időszak legjobb C-vitaminforrásai a citrusfélék. Napi fogyasztásuk erősíti az immunrendszert, segítenek megelőzni és leküzdeni a megfázást és influenzát. A C-vitamin és a kálium javítják az idegek és az agy működését. A citrusokban lévő flavonoidok csökkentik a rossz koleszterint és a vérben lévő zsír mennyiségét. A magas rosttartalom segít a telítettség érzés elérésében, a grapefruit és a citrom javítják az emésztést, és hatékonyak a súlyvesztés elérésében. Fokozzák a méregtelenítést.Tele vannak antioxidánsokkal, amelyek megkötik a káros szabad gyököket. Nyugodtan kombinálhatjuk őket egymással!
Egészséges adventi naptár 10. nap
Egészséges adventi naptár 7. nap
Irány a szauna! A téli hideget leginkább a szaunában lehet túlélni. A kíméletes, méregtelenítő hét után érdemes a maradék mérgektől egy intenzív módszerrel megszabadulni. A szauna stimulálja az immunrendszert, javítja az érfalak rugalmasságát. A különféle szaunaolajakkal fokozhatjuk az élményt: a mentolos, eukaliptuszos vagy citrusos aromák a legjobbak. A szauna közösségi élmény is, össze lehet kötni egy kellemes beszélgetéssel.
Egészséges adventi naptár 4. nap
Válasszunk egészséges rágcsálnivalókat! A legjobb méregtelenítő zöldségek a répa, a zeller és a cékla, a gyümölcsök közül pedig az alma. A cékla, alma, répa reszelve nagyon jók együtt salátának.
Nyersen kevesen merik megenni a céklát, pedig az íze kifejezetten édes. A cékla magas vastartalma miatt kiváló vérképző, jótékonyan hat az emésztésre és a májra. A répa gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, nagyon jó béta-karotin forrás, amely az A-vitamin elő anyaga. Jó hatással van a bőrre, a látásra, javítja a májfunkciókat. A zeller és a petrezselyem vízhajtó hatásúak, jó hatással vannak a veseműködésre. A zeller szerves nátriumtartalma segíti a kalcium felszívódását. A zeller gumó és a zeller szár is fogyaszthatóak nyersen. Lúgosító hatásúak. Az alma magas élelmi rost- és vitamintartalma miatt ajánlott. Segíti az emésztést és a méregtelenítést. Ezeknek a napi fogyasztása jó szívvel ajánlható.
Egészségeges adventi naptár 3. nap
Méregtelenítsünk citrommal! A citrom diétát Beyoncé tette ismertté. A citromos méregtelenítést 50 évvel ezelőtt Stanley Burroughs találta ki, aki ezt az eljárást a gyomorfekély gyógyítására ajánlotta. Sokak meglepetésére ez a módszer működött. A kúra eredményei közé tartozik a jobb alvás és a szenvedélybetegségektől való megszabadulás. A “tökéletes megtisztulás” módszer nem ígér csodákat, csak azt, hogy az egészséges táplálkozással és testmozgással meg lehet szabadulni a mérgektől. A limonádé friss citromléből, vízből, cayenne paprikából és juharszirupból áll, amelyet 10 napig kell fogyasztani. Ugyanolyan jó, ha csak sima citromos vizet iszunk. A kúra maga drasztikus, teljes kivitelezése nem ajánlott. Ugyanakkor csökkentett tápanyagbevitel mellett a citromos víz jó méregtelenítést biztosít.
Tíz érv a citromos víz mellett:
1. Erősíti az immunrendszert – feltölt C-vitaminnal és káliummal, amelyek serkentik az agyműködést és az idegeket.
2. Lúgosít – a citromsav lebomlása után csökkenti a szervezet savasságát.
3. Csökkenti az éhség miatti sóvárgást, mert magas a pektin rosttartalma.
4. Segíti az emésztést, javítja a máj működését és az epetermelést.
5. Vízhajtó, csökkenti a székrekedést.
6. Vértisztító, segíti a mérgek távozását – a C-vitamin csökkenti a kiütéseket és a ráncokat.
7. Üde leheletet csinál – a citromsav megöli a baktériumokat, csökkenti a fogfájást és az ínygyulladást.
8. A meleg citromos víz javítja a légzést és a köhögést.
9. A kimerült és stresszes szervezetnek C-vitaminra van a legnagyobb szüksége.
10. Csökkenti a koffeinéhséget.
Egészséges adventi naptár 2. nap
Szabaduljunk meg a mérgektől! Kezdjük az adventet megtisztulással! A téli időszakban a legjobb folyadékbevitelt a gyógyteák biztosítják. Ezek közül a csalántea az egyik legerősebb vértisztító és vízhajtó hatású. Reggel éhgyomorra érdemes inni egy csészével. A gyömbér az immunrendszer erősítéséhez szükséges, lehet nyersen is és teaként is fogyasztani. Nagyon jó gyulladáscsökkentő hatású, javítja az emésztést, csökkenti a puffadást. A zöld tea tele van antioxidánssal, frissítő és emésztésjavító hatású. Kávé helyett ihatjuk. A máriatövis a máj regenerálódását segíti. Az útifűmaghéj vízben oldva hatékony a belek megtisztításában. Ezeket szabadon kombinálhatjuk egymással.
Böjt és tavaszi megtisztulás
A keresztény kultúrkörben a 40 napos böjt első napja hamvazószerda, amellyel Jézus böjtjére és kínszenvedéseire emlékeznek a katolikus hívek.
Húst utoljára húshagyókedden lehet fogyasztani, a farsang utolsó napján, amely egyben a télbúcsúztatás ünnepe is. A farsangot záró karnevál szóban a különböző magyarázatok szerint a “carne” hús elhagyása őrződött meg. A hamvazószerda elnevezés eredete arra a szokásra nyúlik vissza, hogy a 12. századtól a papok az előző évi szentelt barka hamujával keresztet rajzoltak a hívek homlokára, és ezt mondták: “Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és porrá leszel.” A hamvazószerdát követő napon az egynapos böjtöt egyes helyeken felfüggesztetik, hogy a farsangi maradékot elfogyaszthassák, ezt nevezik torkoscsütörtöknek.
A húsvét előtti nagyböjtöt nevezték negyvenlőböjtnek is, mert csak naponta egyszer, napnyugta után ettek 40 napon át. Fontos megjegyezni, hogy a vasárnapokat nem számolták bele a böjtbe. Böjt idején tilos volt a bál, a hús, a zsír, a zsíros étel fogyasztása, a férfiak abbahagyták az ivást. 🙂 A jezsuiták azt tartották, hogy a böjti napokon is szabad tojást és tejtermékeket fogyasztani. A kedvenc böjti ételek voltak a gabonafélékből készült cibere és kiszi, valamint a hüvelyesekből (borsó, bab, lencse) készült ételek. A cibereleves búza vagy rozskorpából készült, melyet cserépedényben forró vízzel felöntöttek, néhány napig erjesztették, majd behabarták liszttel, tejföllel, és főztek még bele kölest vagy hajdinát. A kiszi hasonló étel, savanyú, kocsonyás zabból készült lisztpép.
A böjtöt már az egyiptomi orvosok is alkalmazták gyógyító jelleggel. Napjainkban a különböző kultúrák beáramlásával a böjtök egész tárházát ismertük meg. Ezek célja általában nem vallási, hanem egészségügyi meggyőződésre vezethető vissza. Lényege a szervek méregtelenítése, a megújulás, amely általában együtt jár a fogyással is. A tisztítókúrákat érdemes a természet megújulásával szinkronban csinálni. Akiket nem kötnek a vallási előírások, azok 1-2 hetet várhatnak ennek megkezdésével, amikor megérkezik a tavasz. A hőmérséklet emelkedésével sokkal könnyebb bármilyen böjtöt elkezdeni, hiszen ilyenkor automatikusan kevesebb táplálékra vágyunk és több folyadékot iszunk.
Általában az a tapasztalat, hogy azok fognak böjtbe, akik amúgy is egészségesen élnek, de persze vannak megtisztulni vágyók is. Mindenkinek maga számára kell megtalálnia a legmegfelelőbb böjtöt a saját szokásainak és egészségi állapotának megfelelően. Mindenkinek arról érdemes lemondani, amit általában fogyaszt, de a káros szokásokról is érdemes megszabadulni (dohányzás, kávé, alkohol): a húsevőknek a húsról, a vegáknak a zöldségekről – na jó, nem… ;-))), a szénhidrátfüggőknek a kalóriadús szénhidrátokról. A megrögzött húsevőknek a húsról való lemondás is heti kétszer is nagy eredmény lehet. Akinek nincs miről lemondania, az feltehetően egészségesen él! 🙂
A böjt helyett választhatjuk az egyszerűbb méregtelenítési módokat is, amelyekkel nem kell hosszú távra lemondanunk szokásainkról. Méregteleníteni lehet vízzel, különféle zöldség- és gyümölcslevekkel, gyógyteákkal, különféle készítményekkel. Ezen a héten ezeket a módszereket vizsgáljuk meg.
Mitől aktív az árpa?
Az árpa több faját emberemlékezet óta termesztik, ezt bizonyítja, hogy az egyiptomi múmiák közt is találtak árpaszemeket. Kínában is már kr. e. II. században megbecsült eledel volt. Az árpa volt az első háziasított gabona a Közel-Keleten. Hippokratész gyógyeledelnek tartotta, a római gladiátorok rendszeres kásafogyasztók voltak, lovat is abrakoltattak vele. A Kánaán fontosabb növényei között Mózes is említi, ezért vallási jelentőséggel is bírt. Az árpasör volt talán az első alkoholos ital, amelyet az újkőkori emberek készítettek. Az egyiptomiak, a trákok, görögök és gallok már a legrégibb időben, a germánok pedig Tacitus idejében itták az árpa szeszes levét. Az árpát később fizetőeszközként is használták. A magyarok körében már a honfoglalás kori konyha egyik alap-tápláléka volt.A növény az északi hűvös, csapadékos tájakat kedveli. Az árpakenyér igen gyorsan szárad, ezért a termőterületén az árpát inkább kásaként fogyasztják. A malomipar hántolt árpát és árpagyöngyöt készít belőle, de a sör-, whisky- és a malátagyártás alapanyagául is szolgál. Sikértartalma miatt lisztérzékenyek nem fogyaszthatják. Az árpa takarmánynövényként is fontos. A takarmányárpáknál a magasabb, míg a sörárpáknál az alacsonyabb fehérjetartalom a kívánatos.
Az árpa fogyasztását a burgonya és a búza szorította háttérbe, pedig tápértéke igen magas. Nyolc esszenciális aminosavat tartalmaz, továbbá B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamint; növényi olajat, keményítőt, szerves sót, rostot. Fogyasztásával jól szabályozható a vércukorszint, csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít bizonyos bőrbetegségek gyógyulásában, a fogak épségének megőrzésében. Rendszeres táplálékként javítja a bélműködést, segít megelőzni a székrekedést. Megfigyelték, hogy azokon a tájakon, ahol az árpa, akár egész gabona, akár liszt formájában főételként szerepel ott kevés a szívbeteg. Lassan felszívódó szénhidrát-tartalma energiát ad, és 24%-os glikémiás indexe miatt a zsírégető étrend alapvető alkotórésze. Kiváló fogyókúrához, mivel rendkívül magas enzim- és lassú égésű szénhidráttartalma szervezetünk számára magas energia- és egyenletes vércukorszintet biztosít, az elhízás vagy zsírlerakódás veszélye nélkül.
Árpagyöngy
Gersli (vagy fényezett árpa) a hántolatlan árpa, a zsidó konyha ismert alapanyaga. Főzik sóletbe, levesbe, különböző töltelékekbe.
Tibeti campa (tsampa)
A tibetiek legfontosabb és legismertebb étele a campa, a tibeti árpa (tibeti: nej) őrleménye. A szárazon vagy jakvajon pirított őrlemény külleme a magyarban a császármorzsát idézheti föl.
Belboula, árpa kuszkusz, tört árpa, árpatöret
Az észak-afrikai konyha leghíresebb alapanyaga. Hasonlóan használják, mint Ázsiában a rizst, szinte minden étkezésnél felbukkan. A kuszkuszt árpából vagy durumbúzából készítik.
Aktív árpa formula
Nagyobb mértékben tartalmaz esszenciális aminosavakat, amelyek fokozzák a sejtek anyagcseréjét, a méregtelenítést.
Receptek: http://receptek.tv/?oldal=14&q=%E1rpa&hol=a
Szezámmag, a magok királya
A szezámmagra úgy találtam rá, hogy a só helyettesítésének lehetőségeit kutattam. Arra nem is gondoltam, mekkora kincsre akadtam, hiszen magas kalciumtartalma miatt a tejtermékeket is pótolja, valamint zsemlemorzsa helyett panírozásra is kiválóan alkalmazható.
A szezám méteres magasságú trópusi lágyszárú növény, latin neve az indiai származásra utal. Toktermésében megérett magvaiból készül a világhíres szezámolaj, amely B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz. A növényt könnyű termeszteni, inkább a betakarítás okoz gondot. A termést ugyanis rendkívül óvatosan kell eltávolítani a növényről, mivel a legkisebb rázkódásra a földre hullanak a magok. Erre utal a “Szezám tárulj!” varázsige az Ezeregy éjszaka meséiből. Ma a legnagyobb termelők: India, Kína, Mianmar, Szudán, Nigéria.
A szezámmag több formában kapható: lehet hántolatlan, hántolt, pirított, illetve fekete. A péksüteményekhez általában hántolatlan szezámmagot használnak. Az előpirított szezámmagnak csodálatos illata van, de a csomag kibontása után hamar elveszti aromáját. Jobb, ha mindig a főzéshez szükséges mennyiséget pirítjuk meg. A fekete szezámmag kevésbé elterjedt, kissé erősebb aromájú és különösen finom olyan ételekben, ahol a magokat egészben fogyasztják (tehát nem pattog ki és nem őröljük meg mozsárban). Mindegyik fajtát (hántolatlan, hántolt fehér és fekete) piríthatjuk olaj nélkül, serpenyőben, grillezve illetve forró olajba dobva. Mindegyik módszer más illatot eredményez. Salátához talán a serpenyőben szárazon pirított fekete szezámmag illik a leginkább. A tahini szezámkrém, amely őrölt szezámból, szezámolajból, vízből és tengeri sóból áll. Otthon is elkészíthető, de kapható készen is. Pirítósra kenve is fogyasztható.
A szezámolaj fontos szerepet játszik az ayurvédikus gyógyászatban. Bőrre kenve segít megelőzni a bőrön található bakteriális fertőzéseket, s hatásos gyulladásgátlónak is tartják. Különböző olajok hatását összehasonlítva, a szezámolaj bizonyult a legeredményesebbnek a daganatos sejtek növekedésének megakadályozásában, amelyet a linolénsavnak köszönhetünk. Olaját egyre gyakrabban használja az aromaterápia hordozóanyagként. Sűrű, tömény illatú olaja eukaliptusz, rózsa vagy teafa olajával keverve masszázsolajnak kiváló. Napolajnak is használhatjuk. Méregtelenítő hatású, könnyen bejut a bőrbe és melegítő hatást vált ki. Leticintartalma miatt segít a bőr rugalmasságának megőrzésében. Antiallergén hatású.A lédús görögdinnye
Jelenleg 1200 faja létezik: magnélküli, óriás (29-68 kg), sárga belű, sárga héjú, fekete héjú, narancs ízű, kicsi fehér belű, szögletes. Fajták: http://agsyst.wsu.edu/WatermelonPhotos.html
A paradicsomhoz hasonlóan sok likopin található benne, amely számos szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedés megelőzésében lényeges szerepet játszik. A kedvező élettani hatás legfőbb oka a likopinmolekula antioxidáns tulajdonsága. A likopin kétszer olyan gyorsan képes befogni a szabad gyököket, mint a sárgarépából és sütőtökből ismert β-karotin. A bőrben az UV sugárzás káros hatását elsősorban a likopin fogja fel. Vas, cink és szelén is található benne, kitűnő forrása a magnéziumnak, és a kalcium, magnézium aránya megfelel a felszívódási követelményeknek. Férfiaknak Viagra helyett is ajánlják.
Dinnyeművészet: http://izismile.com/2009/09/24/watermelon_carvings_the_solucar_solar_power_plant_in_sanlucar_la_mayor14_pics.html
A húsán kívül a héja és magja is ehető. A kínaiak a héját zöldségként wokban sütik meg fokhagymával, újhagymával, de ragut is készítenek belőle, sőt savanyítani is szokták a dinnyehéjat. A dinnyemag zsírban és proteinekben gazdag. Rágcsálnivalót szárítás, sütés és fűszerezés után nyerhetünk belőle – a vietnamiak kedvelt csemegéje. Hazánkban a kandírozott dinnyehéj, a dinnyehéj befőtt és a kisdinnye savanyúság ismert.
Receptek: http://www.mindmegette.hu/kereses/recept/g%C3%B6r%C3%B6gdinnye
http://www.videkize.hu/kandirozott_dinnyehej





Legutóbbi hozzászólások