Füvészblog

Balkonkertészkedés - karanténtippek

Annak érdekében, hogy minél többféle tápanyaghoz hozzájussunk, a balkonládákat és cserepeket érdemes most teleültetni friss levélzöldségekkel és fűszernövényekkel.

Frissítsük fel a tavalyi földet, szórjunk bele magokat és ültessünk bele palántákat.

A salátával, spenóttal és rukkolával jó tapasztalataink vannak. Magról is könnyedén kikelnek, jól tűrik a hűvösebb időt és ellenállnak a kisebb fagyoknak. 25 C fok  fölött azonban hirtelen felmagzanak, leveleik is nagyobbak lesznek, ízük kevésbé lesz élvezhető.

Ha a növényeket biomagvakból vettettük, felmagzás után gyűjtsük össze az érett magokat és kora ősszel újravethetjük őket.

Az elöregedett növények helyére ültethetünk strapabíró virágokat, levendulát vagy paprika és paradicsompalántákat, amelyek bírják a nyári meleget.

 

A fűszerek estén jobb egyből palántát ültetni, így már az első naptól használhatjuk is őket a főzéshez.

Az oregánó, kakukkfű, petrezselyem és a snidling elég szívósak, könnyen áttelelnek.

A borsikafű (vagy csombor) nyár végén felmagzik, elveti magát és tavasszal újra kikel, az egyik leghálásabb fűszernövény.

 

 

 

 

A mentát és citromfüvet érdemes külön-külön ládába vagy cserépbe ültetni, mert könnyen szaporodnak és leuralják a többi növényt.

Velük a friss limonádé és a finom tea mindig biztosítva lesz.

Ezek is évelők, így  több évre bebiztosíthatjuk belőle magunkat.

A rozmaringot is érdemes cserépbe ültetni, mert szabad földben bokor nagyságúra nő.

Ültessünk minél többféle növényt, így nem kell ezeket folyamatosan beszereznünk.

 

 

Hogyan lehet kis helyen is sok növényünk?

Különböző fali panelekkel vagy  polcokkal növelhetjük az erkélyen vagy a szobában a beültethető területeket.

A készen vásárolható panelek helyett alkalmazhatunk különféle házi megoldásokat is raklapból, lécekből.

Ezeket függőleges kerteknek is nevezzük.

A polcokra, panelekre a cserepeket lehet egyenként szimmetrikusan vagy a ládákat különféle alakzatokba rendezve elhelyezni.

 

 

 

 

Gyógynövények karantén idején

A Maradj otthon! kampányt spájztakarítással kezdtük. Ilyenkor nagyon fontos tudni, mi van otthon és mi hiányzik. Kiderült, hogy gyógynövényekkel elég jól állunk.  Ugyan nem pusztítják el a vírusokat, javíthatják a közérzetünket, hatásosak lehetnek az enyhébb tünetek kezelésében. Az otthontartózkodás alatt átállhatunk kímélőbb, méregtelenítő életmódra, amelyben szintén segítségünkre lehetnek ezek a gyógyító főzetek. Ezek a gyógynövények sokoldalúan használhatóak, különböző panaszok esetén is segítségünkre lehetnek más-más formában.

Kamilla

Az első és legfontosabb a kamilla, amely általános gyulladáscsökkentő hatású, napi fogyasztásra ajánlott.

Főzete enyhíti a megfázás tüneteit, hatásos a duzzadt nyálkahártya, torokgyulladás és a gyomorégés  csillapításában.

Felső légúti panaszok estén inhalálhatunk a főzetével.

A torokgyulladás és a szájüreg gyulladásainak (pl.: afta) enyhítésére öblögetőszerként hatásos.

Aranyeres panaszok vagy ekcéma esetén ülőfürdőként használhatjuk.

Menta

A menta szintén közismert, a kozmetikai iparban is használt fűszer- és gyógynövény.

Többféle mentafaj is létezik, ezek közül a borsmenta több mentolt tartalmaz mint a fodormenta, ezért erőteljesebb az illata is. A küllemük is eltér, a borsmenta sötétzöld, sima felületű, míg a fodormenta halványzöld, fodros levelű.

Teája görcsoldó és antibakteriális hatású, enyhíti az emésztési zavarokat, csökkenti a puffadást. Fejfájáson és a migrénes panaszokon is segít. Kellemes aromája felfrissíti gondolatokat, revitalizál, segíti az agyműködést, könnyíti a légzést.

Mezei kakukkfű

A mezei kakukkfű illóolajai erős fertőtlenítő és baktériumölő hatásúak. Légzőszervi gyulladásos panaszokra kiválóan alkalmazható.

Teája hatásos torokgyulladás és köhögés esetén. Ezen kívül javítja az emésztést, megszünteti a puffadást.

Inhalálni is lehet vele, csökkenti a nyálkahártya duzzanatot.

A szájban lévő gyulladások csökkentésére, fertőtlenítésre gargarizálni  is lehet főzetével.

Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya szintén egy sokoldalúan használható gyógynövény, a levelek illóolajai baktériumölő, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásúak. Lázcsillapító hatású, ezért növényi aszpirinnak is nevezik.

Teája a torokgyulladás enyhítésére  a leghatásosabb ezek közül. Emésztési panaszokra is ajánlott. A menstruációs görcsök és változókori problémák enyhítésére is hatásos.

Szájüregi gyulladások esetén szintén öblögetéssel csökkenthetjük a gyulladást.

Citromfű

A citromfű a kertben gyomként terem, szinte kipusztíthatatlan. Máris megjelentek korai hajtásai. Ezeket érdemes frissen limonádéba tenni vagy szárítva, gyógyteaként fogyasztani.

Nyugtató hatású, így segíti a nyugodt, mély alvást, csökkenti a stressz negatív hatásait.

Javítja az emésztést, fokozza a májműködést.

Herpesz esetén külsőleg alkalmazzuk, antvirális hatású.

Hagymafélék

Szintén nagyágyúnak számítanak a hagymafélék, a fokhagyma és a medvehagyma. Ráadásul a karatén idején bátran fogyaszthatjuk bármelyiket reggeltől estig. Főzéshez nélkülözhetetlenek.

Erős antibakteriális hatásúak, javítják az emésztést, csökkentik a vér koleszterin szintjét. A bennük található P vitamin erősíti az érfalakat, javítja az érfalak áteresztőképességét. Az alábbi vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák: A-, B6-, C- és E-vitamin, szelén, folsav, nátrium, kálium, vas.

A fokhagyma és medvehagyma erős méregtelenítő hatású.

A vöröshagyma héjából fűzzünk teát, ez nagyon jó köhögéscsillapító. Húsvétkor pedig tojást is festhetünk vele.

A hagymafélékből főzhetünk leveseket is: francia hagymaleves, fokhagymaleves, medvehagymaleves.

A medvehagyma pesztót pedig sokoldalúan használhatjuk pogácsába, szendvicsre, főtt tésztára, húsokhoz.

Mentaszüret: a menta begyűjtése és szárítása

borsmenta FüvészblogA menta történetéről és jótékony hatásairól már született bejegyzés a Fűvészblogon. A mentát virágzás előtt kell begyűjteni, évente akár háromszor is. Ne a tövénél vágjuk le, hanem hagyjunk pár centi szárat és levelet rajta. 
Gyógynövényként és fűszerként a leveleit használjuk, ezért ha szárral együtt szárítjuk, akkor is el kell távolítani a leveleket a szárról. Szárítás előtt nem kell a gyógynövényeket megmosni, terítsük szét egy textilkendőn vagy papír felületen és szellős helyen szárítsuk a leveleket.  A szárítás  nem túl meleg, száraz és árnyékos helyen történjen, hogy minél több mentol maradjon benne. Általában 2-3 hét a szárítási idő. Utána fémdobozban tároljuk. Illata nagyon intenzív marad. 
citromos mentás szóda FüvészblogA szárított mentát fűszerként és teaként egyaránt használhatjuk. Az ásványvizet/szódát citrommal és mentával ízesítve finom, frissítő italt kapunk. A mentát frissen le is fagyaszthatjuk, így mindig könnyedén tudjuk felhasználni. Szörpöt is főzhetünk belőle. Javítja az emésztést és a memóriát.
Törökországban a joghurtba teszik, rendkívül frissítő lehet. A zöld teát is érdemes egy kis mentával feldobni. Karintiában a túrós nudlit (Kasnudeln) mentával ízesítik.  Az angolok mentaszószt főznek húsokhoz, főleg bárányhoz. Legismertebb mentás édesség az After Eight, de  csokis  sütikben is finom. Tehetjük gyümölcssalátába, fagyiba is.
Vodkával felöntve 4-6 hét múlva mentaesszenciát kapunk, amelyet ízesítésre felhasználhatunk süteményekbe, teákba, húsokhoz.

A sokoldalú menta

Menthe egy nimfa volt a görög mitológiában, akibe beleszeretett Hádész, az alvilág istene. Felesége, a féltékeny Perszefoné növénnyé változtatta a lányt. Sokkal romantikusabb az a változat, amelyben maga Hádesz rejtette el szerelmét fűszernövény képében a gyanakvó feleség bosszúja elől. Már ebből is látszik, hogy a menta gyógyít és fűszerez, szerelemre, halál ellen sok mindenre alkalmazható.

A mentát az egyiptomiak a szarkofágokba tették a halottak lábához, hogy kísérje őket a “hosszú úton” i.e. 1200-1600 körül. Az ókori görögök egy része afrodiziákumnak tartotta – erre utal a mitológia is – a házasulandók ezért mentakoszorút viseltek. Hippocrates ellenben azt állította, hogy megöli a spermát, ezért a fogamzásgátlásban mentakúpot használtak. A tejet és tejtermékeket mentalevelekkel tartósították, amely megakadályozza az alvadást.
A Bibliában is megemlítik a mentát, a zsidók a templom padlóját borították vele, hogy fertőtlenítsenek az aromájával. Az értékesebb növények közé tartozott, adót fizettek vele, az étel és a bor ízesítésére szolgált, de a mai napig is a kóser konyha része.
A rómaiaknál a vendégszeretet szimbóluma volt, az asztalt fertőtlenítették és illatosították vele – ezt az étvágy fokozására is használták. Erről Ovidius történetében olvashatunk, amelyben Philemont és Baucist két idegen – Zeusz és Hermész, vagyis Jupiter és Mercurius – meglátogatta. A római konyhában is jelen volt a menta,  a bort ízesítették vele, valamint főzéshez is használták. Mentakoszorút másnaposság ellen  is viseltek. De a lehelet frissítésére is szolgált.
Japánban és Kínában is az ókor óta használják a borsmenta leveleket fertőtlenítésre. Kínában illatos füvekkel együtt koszorút fontak belőle, azt az ajtófélfára tették, és elégetésével fertőtlenítették a házat. Úgy tartották, hogy az illata élesíti az elmét, és megnyugtatja az idegeket. Jó az emlékezőképesség javítására és a meditáció előkészítésére.
A menta nemzetség mintegy 25 fajt és számos hibridet foglal magába. A két legismertebb faj a borsmenta és fodormenta. Mi a különbség a borsmenta és fodormenta között? Két külön faj, a különbség a menton és mentol arányában van. A borsmenta több mentolt tartalmaz mint a fodormenta, ezért erőteljesebb az illata is. A küllemük is eltér, a borsmenta sötétzöld, szinte lilás árnyalatú, sima felületű, míg a fodormenta halványzöld, fodros levéllel.

Borsmenta                        Fodormenta

borsmenta     fodormenta

Gyógyhatásai
A menta jótékony hatásait évezredek óta ismerik. Csillapítja a rovarcsípések, bőrbetegségek okozta viszketést, megnyugtatja a napégette bőrt, lehűti az átforrósodott testet. Segít a fejfájásnál, akár feszültség, akár migrénes eredetű. Illata átjárja a testüregeket, kitisztítja azokat, és javítja a légzést. Hatékony a baktériumos fertőzésekkel szemben, csökkenti a pattanásokat és a faggyútúltermelést. Élénkíti a vérkeringést, segít a száraz bőr egészségtelen fakóságának megszüntetésében.
A konyhában
Mentalevelekkel könnyű nyári italokat, mojitót, citruskoktélt és limonádét ízesítenek. A franciák a forralt borba is teszik. Ezen kívül édességeket, húsokat, leveseket, zöldség- és gyümölcssalátákat és szószokat is készíthetünk mentával.
Virágládába, fűszerkertbe érdemes ültetni.
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!