Füvészblog

Egészséges adventi naptár 5. nap

karácsonyi mécses2

KeramiArt mécsesek

Ráhangolódás aromaterápiával: párologtassunk eukaliptusz olajat! Az eukaliptusz Ausztráliában őshonos, a koalák kedvenc és egyetlen eledele. Az eukaliptuszerdőben való séta legalább olyan egészséges, mint a fenyőerdei. A levelekben termelődő eukaliptuszolaj gyógyító erejű: antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatású. Az ausztrál bennszülöttek évszázadok óta láz- és fájdalomcsillapításra használják. Olaja kiváló légúti és bőrfertőzések ellen inhalálószerként, reumatikus panaszok ellen különféle kenőcsökben, de szájvizekben, fogkrémekben is előfordul. Párologtassuk pár csepp eukaliptuszolajat vízben oldva aromamécsesben depresszió, migrén, megfázás ellen. Stimulálja az immunrendszert, fertőtleníti a szoba levegőjét .

 

Bodzaital és bodzaleves

Régen szinte minden háznál ültettek bodzabokrot, mert talajjavító hatású, másrészt a népi gyógyászatban közkedvelt gyógynövény volt. A germán és angolszász népek varázserejét tisztelték. A bodzavirág szedése általában május végén kezdődik, amikor a virágzat teljesen nyitott. Eső előtt kell szedni olyan helyen, ahol nem járnak az autók. Kitűnő családi program a virággyűjtés. Gyógynövényként a virágot szárításra gyűjtsük. Megfázásra kiváló a teája.
A bodzaszörp és friss bodzaital sokak kedvelt itala. A virágokat érdemes citromkarikákkal áztatni és később cukorral felfőzni. A friss bodzaitalt viszont nem kell főzni, áztatás és édesítés után a hűtőből lehet fogyasztani. Így a hatóanyagok jobban megőrződnek. A maradékot lehet palacsintatésztába sütni, de érdemes kipróbálni a bodzaviráglevest is.
Bodzaleves recept:
A bodzavirágokat citrommal áztatjuk majd leszűrjük és felforraljuk tejszínnel (vagy kókusztejjel) és mézzel, majd zabkorpával vagy búzakeményítővel sűrítjük.  

Hozzávalók kreatívan, egyéni ízlés szerint:
5 tányér bodzavirág szár nélkül
0,5 l tej vagy vagy 4dl joghurt 
1 citrom
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál búzakeményítő vagy pudingpor
5 dkg cukor vagy méz
1 dl tejszín
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!