Füvészblog

Gyógynövények karantén idején

A Maradj otthon! kampányt spájztakarítással kezdtük. Ilyenkor nagyon fontos tudni, mi van otthon és mi hiányzik. Kiderült, hogy gyógynövényekkel elég jól állunk.  Ugyan nem pusztítják el a vírusokat, javíthatják a közérzetünket, hatásosak lehetnek az enyhébb tünetek kezelésében. Az otthontartózkodás alatt átállhatunk kímélőbb, méregtelenítő életmódra, amelyben szintén segítségünkre lehetnek ezek a gyógyító főzetek. Ezek a gyógynövények sokoldalúan használhatóak, különböző panaszok esetén is segítségünkre lehetnek más-más formában.

Kamilla

Az első és legfontosabb a kamilla, amely általános gyulladáscsökkentő hatású, napi fogyasztásra ajánlott.

Főzete enyhíti a megfázás tüneteit, hatásos a duzzadt nyálkahártya, torokgyulladás és a gyomorégés  csillapításában.

Felső légúti panaszok estén inhalálhatunk a főzetével.

A torokgyulladás és a szájüreg gyulladásainak (pl.: afta) enyhítésére öblögetőszerként hatásos.

Aranyeres panaszok vagy ekcéma esetén ülőfürdőként használhatjuk.

Menta

A menta szintén közismert, a kozmetikai iparban is használt fűszer- és gyógynövény.

Többféle mentafaj is létezik, ezek közül a borsmenta több mentolt tartalmaz mint a fodormenta, ezért erőteljesebb az illata is. A küllemük is eltér, a borsmenta sötétzöld, sima felületű, míg a fodormenta halványzöld, fodros levelű.

Teája görcsoldó és antibakteriális hatású, enyhíti az emésztési zavarokat, csökkenti a puffadást. Fejfájáson és a migrénes panaszokon is segít. Kellemes aromája felfrissíti gondolatokat, revitalizál, segíti az agyműködést, könnyíti a légzést.

Mezei kakukkfű

A mezei kakukkfű illóolajai erős fertőtlenítő és baktériumölő hatásúak. Légzőszervi gyulladásos panaszokra kiválóan alkalmazható.

Teája hatásos torokgyulladás és köhögés esetén. Ezen kívül javítja az emésztést, megszünteti a puffadást.

Inhalálni is lehet vele, csökkenti a nyálkahártya duzzanatot.

A szájban lévő gyulladások csökkentésére, fertőtlenítésre gargarizálni  is lehet főzetével.

Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya szintén egy sokoldalúan használható gyógynövény, a levelek illóolajai baktériumölő, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásúak. Lázcsillapító hatású, ezért növényi aszpirinnak is nevezik.

Teája a torokgyulladás enyhítésére  a leghatásosabb ezek közül. Emésztési panaszokra is ajánlott. A menstruációs görcsök és változókori problémák enyhítésére is hatásos.

Szájüregi gyulladások esetén szintén öblögetéssel csökkenthetjük a gyulladást.

Citromfű

A citromfű a kertben gyomként terem, szinte kipusztíthatatlan. Máris megjelentek korai hajtásai. Ezeket érdemes frissen limonádéba tenni vagy szárítva, gyógyteaként fogyasztani.

Nyugtató hatású, így segíti a nyugodt, mély alvást, csökkenti a stressz negatív hatásait.

Javítja az emésztést, fokozza a májműködést.

Herpesz esetén külsőleg alkalmazzuk, antvirális hatású.

Hagymafélék

Szintén nagyágyúnak számítanak a hagymafélék, a fokhagyma és a medvehagyma. Ráadásul a karatén idején bátran fogyaszthatjuk bármelyiket reggeltől estig. Főzéshez nélkülözhetetlenek.

Erős antibakteriális hatásúak, javítják az emésztést, csökkentik a vér koleszterin szintjét. A bennük található P vitamin erősíti az érfalakat, javítja az érfalak áteresztőképességét. Az alábbi vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák: A-, B6-, C- és E-vitamin, szelén, folsav, nátrium, kálium, vas.

A fokhagyma és medvehagyma erős méregtelenítő hatású.

A vöröshagyma héjából fűzzünk teát, ez nagyon jó köhögéscsillapító. Húsvétkor pedig tojást is festhetünk vele.

A hagymafélékből főzhetünk leveseket is: francia hagymaleves, fokhagymaleves, medvehagymaleves.

A medvehagyma pesztót pedig sokoldalúan használhatjuk pogácsába, szendvicsre, főtt tésztára, húsokhoz.

A medvehagyma projekt

Medvehagyma Füvészblog2A korai tavasznak örülhetnek a medvehagyma rajongók is, ugyanis a bükkerdők alja friss zöld levelekkel van tele, ameddig a szem ellát. A medvehagyma hasonló élettani hatásokkal rendelkezik, mint a fokhagyma, tele van C-vitaminnal, antibakteriális hatású, jótékonyan hat az emésztésre és csökkenti a vér koleszterinszintjét, illata azonban jóval enyhébb. Hiába, mi magyarok hagymát eszünk hagymával. Úgy tartják, hogy a medvék kedvelt eledele, latin nevében is megjelenik az ursus (medve) szó.

Medvehagyma Füvészblog3A medvehagymának elsősorban a zsenge leveleit gyűjtjük, még virágzás előtt. Ha hagyjuk felmagzani, akkor a jövő évi termés biztosítva van. Mindig kérdés, hogyan lehet a legtöbb tápanyagot megőrizve eltenni a frissen tápanyagdús növényeket.  A leghatékonyabb módszer, ha sózva, dióval és olívaolajjal turmixolva tesszük el. Ezzel a módszerrel megőrizzük az intenzív hagymás ízt és a vitaminokat. Arra érdemes ügyelni, hogy használat után mindig öntsük fel olajjal a tetejét, nehogy megromoljon.

Medvehagyma Füvészblog4 Az aprítás igazi botmixer- és turmixpróbáló, ne lepődjünk meg, ha szétesik, túlmelegszik a háztartási gép, megéri a küzdelmet. Olajon dinsztelve és dunsztolva is el lehet tenni kisebb mennyiséget, de mégis ezek romlottak meg leghamarabb. Ekkor lemondunk a vitaminok és tápanyagok egy részéről, de az íze elsőrangú. A dinsztelt medvehagyma íze nem annyira erőteljes, de ennek ellenére ínyenc falat, kitűnő ételízesítő kenyérre kenve, húsokhoz vagy salátákba keverve.

Medvehagyma Füvészblog 4

Fagyasztani is érdemes, jól használható sós tésztákhoz, húsokhoz, burgonyához és rántottához.

Az az üveg, amit medvehagymához használtunk, évekig megőrzi a jellegzetes illatot, ezért ezeket az üvegeket a következő évben is érdemes ezzel a kinccsel feltölteni. A medvehagymaillatú sárgabarack vagy meggylekvárt csak elvetemült ínyenceknek ajánljuk. 🙂 Az egyéb ízkombinációknak azonban csak a fantáziánk szabhat határt.

Medvehagymás sajtos rúd:

 https://fuveszblog.cafeblog.hu/2013/04/19/medvehagymas-rud-pesztoval/

Medvehagymás rúd pesztóval

A medvehagymát leginkább pesztóként érdemes télire eltenni, de frissen is lehet fogyasztani. Március végére már mindenki ki van éhezve a friss zöld ízekre, az első kirándulások célja gyakran a friss medvehagyma begyűjtése. A leveleket felaprítjuk, botmixerrel vagy turmixban olívaolajjal és tört európai mogyoróval, dióval vagy fenyőmaggal pesztót készítünk belőle. A pikáns ízű, kissé csípős  keverék nagyon jó ételízesítő. A só és az olívaolaj kiválóan tartósítja ezt az értékes gyógynövényt. Hatásai megegyeznek a fokhagymáéval. Emésztésjavító, csökkenti a koleszterint, immunerősítő hatású.
A medvehagymapesztóval egyébként egész évben készíthetünk medvehagymás ételeket, süthetünk vele kenyeret, pogácsát vagy sajtos rudat, de a húsételeket vagy a tojást is feldobhatjuk vele. A sajtos rudat különféle magvakkal, lenmaggal, napraforgóval, köménymaggal ízesíthetjük.
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!