Enyhe karácsonyra már többször volt példa, de szokatlan nekünk ez a gyönyörű tavasz januárban, amelyet többnyire vegyes érzésekkel szemlélünk. Örömmel nézzük a zöldülő füvet és a nyíló virágokat, könnyű megszokni, hogy nem kell fázni, mégis aggodalommal tölt el bennünket a rügyek idő előtti kipattanása.
Szerencsére a fontosabb gyümölcsfák nem dőltek be ennek a mediterrán ciklonnak, egyelőre nincs veszélyben az idei termés.
Ilyenkor a kórokozókkal szemben is jobban kell védekeznünk, a legjobb, ha az immunrendszert stimuláljuk. Mozogjunk sokat a friss levegőn, a sétáljunk, a kerékpározzunk, vagy végezzünk kerti munkát, a gyümölcsfák kérgének ápolása ilyenkor is időszerű.
Fogyasszunk naponta sok citrusfélét, a citromos víz vagy a grapefruit nem csak jó C-vitaminforrás, az emésztést is kedvezően befolyásolják. Ugyanez a helyzet a nyers gyömbérrel, fokhagymával, céklával, almával és a paprikával. Savanyúság is naponta kerüljön az asztalra, a legjobbak a káposzta, csalamádé és a cékla. A húsevőknek hasznos táplálék a húsleves és a halászlé. Fontos még a D-vitamin bevitelre is ügyelni, a bágyadt napsütés nem segíti ennek a vitaminnak az előállítását szervezetünkben.
Az időjárást egyelőre nem tudjuk befolyásolni. Elgondolkozhatunk azon, hogy környezetkímélőbben éljünk, ne kérjünk mindig új zacskót a vásárlásnál, ne használjunk erős vegyszereket és autót, ha nem muszáj. A nagyipari országokat azonban nem tudjuk rávenni a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére. Addig is próbáljuk meg élvezni a szokatlanul korai tavaszt, szánkó helyett üljünk biciklire, sétáljunk nagyokat, és gyönyörködjünk a virágokban. Irány az erdő!
Legutóbbi hozzászólások