Füvészblog

Bodzaital és bodzaleves

Régen szinte minden háznál ültettek bodzabokrot, mert talajjavító hatású, másrészt a népi gyógyászatban közkedvelt gyógynövény volt. A germán és angolszász népek varázserejét tisztelték. A bodzavirág szedése általában május végén kezdődik, amikor a virágzat teljesen nyitott. Eső előtt kell szedni olyan helyen, ahol nem járnak az autók. Kitűnő családi program a virággyűjtés. Gyógynövényként a virágot szárításra gyűjtsük. Megfázásra kiváló a teája.
A bodzaszörp és friss bodzaital sokak kedvelt itala. A virágokat érdemes citromkarikákkal áztatni és később cukorral felfőzni. A friss bodzaitalt viszont nem kell főzni, áztatás és édesítés után a hűtőből lehet fogyasztani. Így a hatóanyagok jobban megőrződnek. A maradékot lehet palacsintatésztába sütni, de érdemes kipróbálni a bodzaviráglevest is.
Bodzaleves recept:
A bodzavirágokat citrommal áztatjuk majd leszűrjük és felforraljuk tejszínnel (vagy kókusztejjel) és mézzel, majd zabkorpával vagy búzakeményítővel sűrítjük.  

Hozzávalók kreatívan, egyéni ízlés szerint:
5 tányér bodzavirág szár nélkül
0,5 l tej vagy vagy 4dl joghurt 
1 citrom
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál búzakeményítő vagy pudingpor
5 dkg cukor vagy méz
1 dl tejszín

Medvehagymás rúd pesztóval

A medvehagymát leginkább pesztóként érdemes télire eltenni, de frissen is lehet fogyasztani. Március végére már mindenki ki van éhezve a friss zöld ízekre, az első kirándulások célja gyakran a friss medvehagyma begyűjtése. A leveleket felaprítjuk, botmixerrel vagy turmixban olívaolajjal és tört európai mogyoróval, dióval vagy fenyőmaggal pesztót készítünk belőle. A pikáns ízű, kissé csípős  keverék nagyon jó ételízesítő. A só és az olívaolaj kiválóan tartósítja ezt az értékes gyógynövényt. Hatásai megegyeznek a fokhagymáéval. Emésztésjavító, csökkenti a koleszterint, immunerősítő hatású.
A medvehagymapesztóval egyébként egész évben készíthetünk medvehagymás ételeket, süthetünk vele kenyeret, pogácsát vagy sajtos rudat, de a húsételeket vagy a tojást is feldobhatjuk vele. A sajtos rudat különféle magvakkal, lenmaggal, napraforgóval, köménymaggal ízesíthetjük.

Natúr padlizsánkrém

Padlizsánkrém FüvészblogA padlizsánkrém kiváló előétel vagy vacsora – pirítóssal és friss zöldséggel, bárki könnyen el tudja készíteni. Erdélyben a padlizsánt vinetének vagy vinetának hívják, a vinetekrém nyers vöröshagymával, kevés olajjal, sóval és borssal készül. Hazánkban sokan jó fokhagymásan és sok majonézzel készítik, ami elnyomja a padlizsán természetes ízét.

A legegyszerűbb viszont a padlizsánt fokhagymával együtt sütni, amelyet később villával beletörünk. A fokhagymának elég 10-15 perc, hogy krémes legyen. Így a fokhagyma kellemetlen tünetei könnyen semlegesíthetőek, nem irritálja a gyomrot és nem leszünk tőle fokhagymaszagúak. Két kisebb padlizsánhoz egy fél fej fokhagyma elég. A padlizsánkrémet sóval, kevés olívaolajjal és majoránnával (vagy más friss fűszernövénnyel) ízesítjük. A maradék sült fokhagymagerezdeket pirítóson szétkenhetjük.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!