A medvehagymát leginkább pesztóként érdemes télire eltenni, de frissen is lehet fogyasztani. Március végére már mindenki ki van éhezve a friss zöld ízekre, az első kirándulások célja gyakran a friss medvehagyma begyűjtése. A leveleket felaprítjuk, botmixerrel vagy turmixban olívaolajjal és tört európai mogyoróval, dióval vagy fenyőmaggal pesztót készítünk belőle. A pikáns ízű, kissé csípős keverék nagyon jó ételízesítő. A só és az olívaolaj kiválóan tartósítja ezt az értékes gyógynövényt. Hatásai megegyeznek a fokhagymáéval. Emésztésjavító, csökkenti a koleszterint, immunerősítő hatású.
A medvehagymapesztóval egyébként egész évben készíthetünk medvehagymás ételeket, süthetünk vele kenyeret, pogácsát vagy sajtos rudat, de a húsételeket vagy a tojást is feldobhatjuk vele. A sajtos rudat különféle magvakkal, lenmaggal, napraforgóval, köménymaggal ízesíthetjük.
Legutóbbi hozzászólások