Füvészblog

A gyömbér

Gyömbér (Zingiber officinale)
A gyömbér az egyik legősibb fűszer- és gyógynövény,  5000 éve használják. A legtöbb változata Indiában él, ezért feltehetően ott őshonos. Az ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti: fokozza az intelligenciát és határozottabbá tesz. Vallásos ünnepeik előtt gyömbért ettek, mert úgy gondolták, hogy így leheletük isteneik számára kellemes lesz. A Mahabharatában fűszerként szerepel. Kínában az i.e. 3000 -ben íródott fűvészkönyvben már megemlítik. A kínai tengerészek  ismerték a gyomorra gyakorolt jótékony hatását,  ezért gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen  származik a gyömbérkenyér. Jelentős szerepet töltött be a római kereskedelemben, de nem fűszerként, hanem inkább gyógyhatásai miatt. Miután a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, boraikat fűszerezték vele. Európában a rómaiak terjesztették el, de a birodalom bukásával majdnem teljesen eltűnt. Később Marco Polo hozta vissza Európába távol-keleti utazásai után. A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, fiatalítószerként és afrodiziákumként használták. Angliában I. Erzsébet királynő támogatta a hazánkban a Shrekből népszerű gyömbérfigura elkészítését.  Később gyomornyugtató italokat és gyömbérsört készítettek belőle.  Ez utóbbi neve ellenére nem alkoholos ital. Ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik. A világtermelés közel 25 százalékát Kína adja.

Gyömbérgyökér
A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Minden évben egy méter hosszú szárat hoz, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal. A növény gyökértörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig ingerol-tartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha gyökér formában fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk, de az is elég, ha a gyökeret csupán erősen megmossuk, és kicsit megdörzsöljük. A  gyökér illóolaja  csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, amelyet  jól lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét. 
Gyömbérolaj

Gyömbérolaj

A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket.  A gyömbéres aromafürdő és masszázsolaj javítja a vérkeringést, melegít, ezért reumás panaszok és izomfájdalom esetén alkalmazható. Főleg a hát alsó szakaszán hatásos. Néhány csepp gyömbérolajat keverjünk össze 15 ml semleges olajjal, majd ezzel a keverékkel masszírozzuk be a fájó, sajgó testrészeket. A masszázsolaj elkészítése: három-négy csepp szükséges egy evőkanál mandulaolajban elkeverve. Fürdő készítésénél három cseppet kell egy kiskanál mézben feloldani, majd a fürdővízhez adni.
Az illatszeriparban is igen kedvelt a gyömbér illóolaj, mivel nagyon szép élénkzöld színe, pikáns, fűszeres illata van. Általában férfiparfümök adalékanyaga. Ritkán használják a bőrápolótermékekbe, mert az érzékeny bőrt izgathatja, de mivel nagyon jó vérbőségfokozó, segíthet a narancsbőr és a visszértágulatok kezelésében. Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulását, a kínai orvosok szerint jó fogfájás, malária, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg-gyulladás, hasmenés, vérhas, köhögés ellen is.
Gyömbértea
Gyömbérfigura
A népi gyógyászatban már régóta használják. Friss gyömbér rágcsálását, gyömbértea, vagy egykanálnyi mézbe csöpögtetve a gyömbérgyökér-törzsből frissen kipréselt lé fogyasztását ajánlják. Kísérletek azt is kimutatták, hogy a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében és a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés megelőzésében is segít, és hatásos növényi véralvadásgátló. Tompítja a mozgással összefüggő egyensúlyzavarokat. Serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, így könnyebb lesz az emésztés, növeli az étvágyat. Az utazás okozta émelygést is csökkenti.
Téli betegségek megelőzésére javasolt a gyömbértea fogyasztása (áztassunk be két deciliter vízbe, tíz percig hat vékony szelet gyömbért, majd mézzel édesítve fogyaszthatjuk). A kellemesen csípős, kissé erősebbre főzött gyömbértea csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló, hasmenés ellen is jó, valamint kitűnő görcsoldó, legyen szó bél vagy menstruációs görcsről. (Fél liter teához kb. 2 dkg reszelt friss gyömbér kell.) Frissítő gyömbéritalt készíthetünk, ha gyömbért (lehet szárított is) teszünk a mézes, citromos limonádéba.

Fűszerként
A gyömbér felhasználása
Az indiai és kínai konyha régóta alkalmazza húsok, nehezen emészthető ételek ízesítésére. Hazánkban pecsenyéket, zsíros ételeket, nehéz főzelékféléket (bab, lencse) fűszereznek vele, de ízesíthetünk süteményeket, édességeket, szószokat is vele. A japánok sushi mellé savanyított gyömbért esznek. A gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, s mérsékli a bélgázok képződését.

Rozmaring, a tündérfű

Neve őshazájára, a párás tengerpartra utal: marinum: tenger, ros: harmat; vagyis a „tenger harmata”. A rozmaring a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik. Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában őshonos, ahol még most is vadon él. Ezeken a helyeken számtalan típusa, változata alakult ki, amelyek akár országonként is változhatnak.

A rozmaring története

Rosmarinus officinalis

Ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény, az ókori görögök szerint serkenti az agyműködést, ezért a diákoknál mindig volt egy-egy rozmaringágacska. Később a szerelmesek hűségének a jelképe lett, s mint a hűség és a tisztaság jelképe, a mai napig az esküvői asztalok gyakori dísze. Az ókorban Arkhigenész már használta a rozmaringolajat. A görögök tömjén olcsó változatának tekintették.
Ovidius szerint ünnepre az ünneplők is vagy rozmaringgal, vagy rózsával, vagy ibolyával koszorúzták magukat. A Kárpát-medencébe a rómaiak hozták, akik egész Európában, még a Brit-szigeteken is elterjesztették és népszerűsítették.
Franciaországban a rozmaring hivatalos növénye volt a kolostorkerteknek és termesztését egy, a 8. század végén kiadott császári rendelet írta elő. A 13. században rozmaringos borból desztilláltak a rozmaringszeszt, rozmaringvizet. Nem csoda, hogy a gyógyászaton kívül igen népszerű az illatszer- és a kozmetikaiparban is. A reneszánszban divatos rozmaringkoszorúhoz a növényt hazánkba is Krakkóból hozatták.

A leveléből készült, a 17. és 18. században Európa-szerte népszerű illat- és gyógyszer, a „Magyar királyné vize” (Aqua Regináé Hungáriáé) néven volt ismert, amit a francia királyi udvarban is használtak köszvényes betegek kezelésére. Az európai népek hagyományos gyógyászatában a növény leveleinek szeszes kivonatait reumaellenes és fájdalomcsillapító hatású bedörzsölőszerként, illetve hajhullás ellen is hatékonynak tekintették. A rozmaringszeszt Árpád-házi Szent Erzsébetről nevezték el, mert Praevotius,  olasz történetíró szerint, Erzsébetet egy remete tanította meg a receptjére, hogy a köszvényét tudja vele gyógyítani. A történet hitelét a kutatók nem tudták igazolni. Abban a korban hazánkban nem volt elterjedt növény, a fűvészkönyvek nem említették.


A rozmaring gyógyhatása

Virágzó rozmaring

Olasz kutatók szerint gátolja a bőr öregedését, megelőzi a mellrákot, vízhajtó hatásának köszönhetően hatásos a méregtelenítésben. Frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága. Másnaposságra friss citromlével igyuk, ízesítsük cukorral, mézzel. Az így készült ital megszünteti a rossz közérzetet, pótolja a C-vitamint. A rozmaring és a citrom is fokozza a máj működését, így gyorsítja a szervezet méregtelenítését.

Rozmaring tea 
Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. 1 csésze vízbe 1 teáskanál rozmaringlevelet áztatunk 10 percig. Naponta 2-3 csészével javasolt fogyasztani.Főzetének kitűnő rovarirtó hatást tulajdonítanak.

Rozmaring fürdő
Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővizek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti. Mozgásszervi betegségeknél enyhíti az izomfájdalmakat, ülőfürdő esetén fertőtleníti a húgyutakat. 50 gramm friss rozmaringlevelet keverjünk össze 1 evőkanál olívaolajjal, és forraljuk fel 1 l vízben. Hagyjuk negyedórán át állni, majd szűrjük le, és öntsük a főzetet a fürdővizünkhöz.
Rozmaringolaj
Illóolaja kiváló hajkondicionáló, használják (külsőleg) bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra, valamint izom és ízületi panaszok esetén. Serkenti a keringést, az emésztőszerveket és az idegrendszert. A rozmaringot azonban – szintén jótékony olaja miatt – szappanhoz, és gyógyborokhoz is adják.
 
Fűszerként
Étvágyfokozó, illetve emésztést elősegítő hatását használják fel az ételkészítésnél, amikor a baromfi-, bárány-, vadhúsokat sütés előtt rozmaringlevéllel szórják be. Leginkább a franciás és olaszos ételek ízesítője. Mártások, vadas és szárnyas sültek, zsíros húsételek (rablóhús, roston sült), töltelékek, őz, szarvas, de nyúlhús ízesítésére is kiválóan alkalmas. Morzsolt állapotban kerül forgalomba. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is óvatosan szabad csak adagolni.

A lestyán

Lestyán (Levisticum officinale)

Dél-, illetve nyugat-ázsiai eredetű, főleg erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken fordul elő. Igen fényigényes növény, ezért főleg a déli, mediterrán vidékeken nő nagyobb számban. A görögök és rómaiak fertőtlenítésre használták. Fürdőt is készítettek belőle, mert tisztítja és illatosítja a bőrt. Hazánkba a rómaiak közvetítésével került. Népies nevei: maggifű, levescsík, levestikom, lóstya.

Lestyán gyökér

Zeller, petrezselyem helyett levele zölden és szárazon kiváló ízesítő. Gyökere még erősebben fűszerez. Napjainkban főként ez van forgalomban. A gyökereket három-négyéves növény kiásásával nyerjük. Diétás étrendben kiválóan alkalmazható. Kiváló levesízesítő, de főzelékek, saláták, konzervek és diétás ételek fűszerezésére is kiváló. Likőrök készítéséhez, cukrászati termékekhez is használják. A lestyán teát is a szárított gyökérből készítik, amely nagyon jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vizelethajtó. Epe- és vesekőoldó teakeverékekben is igen hasznos. Kiváló háziszer a nikotin- és alkoholmérgezésekre.
 

Sokan gondolják, hogy a Maggi-termékek alapanyaga, mert a lestyán német elnevezései közül kettő,  a  Maggipflanze és a Maggikraut, illetve a magyar maggifű és magginövény kifejezések félrevezetőek. Valójában a cég az alapítóról, a svájci Julius Maggiról kapta a nevét. Német források állítják, hogy a korai termékekben volt lestyán, aminek az ízét ma aromákkal pótolják. Elolvastam a Maggi-termékek összetevőit, lestyán egyik csomagoláson sem szerepelt. Annál inkább só és nátrium-glutamát (E-621): http://www.terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/glutamat.html. A lestyán állítólag a Vegeta termékek alapanyaga is. Erre vonatkozóan szintén nem találtam megnyugtató bizonyítékot sem a termékösszetevők listájában, sem a tájékoztató szövegek között. Lestyán helyett a csomagolás szerint zellert használnak.
Ha biztosak akarunk lenni benne, hogy az ételbe kerül, magunk tegyük bele. A fűszerkeverékek sok ízfokozót tartalmaznak, amelyek kellemetlen meglepetést okozhatnak, ráadásul 2-3 fűszernél többet használni egy ételben teljesen felesleges. 
Receptek: http://receptgyar.hu/lestyan

A jázmin, isten ajándéka

A jázmin illatos virágait a kora ókor óta használják illatszerként, vallási szertartásokon: ünnepeken földre hintették, fürdővízbe szórták jóformán az összes olyan országban, ahol a növény megterem. 

 

Fehér jázmin (Jasminum officinale L.)

 A Himalájából származik, a hinduk virágfüzéreket fonnak belőle és a vendégeik nyakába akasztják. Ma Kínában, Indiában és a Földközi-tenger partján termesztik. Az olajfafélék családjába tartozó cserjés növény. Dél-Európában illóolajáért termesztik az illatos, fehér virágú, örökzöld fehér jázmint (Jasminum officinale L.), amely Irántól Kínáig előfordul a meleg égövben. A jázmint az “olajok királyának” tartják. Kissé édeskés, de az egyik legcsodálatosabb illatú illóolaj. A jázmin illóolajat vagy kivonatot a fehér vagy orvosi jázmin frissen szedett virágaiból állítják elő. A virágokat éjjel szedik, mert akkor legerősebb az illatuk. 


Sárga (kínai) jázmin (J. odoratissimum L.)

 

Trópusi és szubtrópusi vidéken honos örökzöld vagy lombhullató, sárga virágú cserje.

 

 

 

 

 

 

Jázmin tea golyók

 A jázmin tea alapanyaga hongqing zöld tea és a még csak bimbózó jázmin tea feldolgozott keveréke, mely egyben egy csodás illatú finom ital, és elegáns művészi alkotás. A jázmin tea a zöld tea egészségvédő hatásán kívül még nagyon sok más egészségvédő képességgel is rendelkezik. Karcsúsító, zsírcsökkentő hatású. Rendszeres fogyasztása az egyik leghatékonyabb fogyókúrás módszer. 

 

Erősíti a szíverek működési funkcióit. A jázmin teában található catechin, C-vitamin stb. vegyületek csökkentik a szövetekben lerakodó zsírt, növelik a fibrinok lebomlását és csökkentik annak sűrűségét. Eközben tágítja a környező ereket, megakadályozza a vérrög kialakulását. Elűzi a fáradtságérzetet, feloldja a zsiradékot, segít az emésztésben, nyugtató hatású, emeli a munkavégzés hatékonyságát. A jázmin tea jó hatással van a nemi életre is, mert tömény, illatosító hatásán kívül serkenti a férfi nemi hormonok termelését.

Szíriában Damaszkusz jelképe. Thaiföldön az anya szimbóluma. Indonéziában nemzeti virág, Melati Putih-nak nevezik, a legfontosabb esküvői virág – különösen Jáva szigetén. A Fülöp-szigeteken láncokat fűznek belőle, és szentképek köré teszik tiszteletből. Indiában több különböző faja létezik, közkedvelt növény, a női szépség kiemelésére ékszereket is készítenek belőle. és vallási célokra is használják. 

A sokoldalú menta

Menthe egy nimfa volt a görög mitológiában, akibe beleszeretett Hádész, az alvilág istene. Felesége, a féltékeny Perszefoné növénnyé változtatta a lányt. Sokkal romantikusabb az a változat, amelyben maga Hádesz rejtette el szerelmét fűszernövény képében a gyanakvó feleség bosszúja elől. Már ebből is látszik, hogy a menta gyógyít és fűszerez, szerelemre, halál ellen sok mindenre alkalmazható.

A mentát az egyiptomiak a szarkofágokba tették a halottak lábához, hogy kísérje őket a “hosszú úton” i.e. 1200-1600 körül. Az ókori görögök egy része afrodiziákumnak tartotta – erre utal a mitológia is – a házasulandók ezért mentakoszorút viseltek. Hippocrates ellenben azt állította, hogy megöli a spermát, ezért a fogamzásgátlásban mentakúpot használtak. A tejet és tejtermékeket mentalevelekkel tartósították, amely megakadályozza az alvadást.
A Bibliában is megemlítik a mentát, a zsidók a templom padlóját borították vele, hogy fertőtlenítsenek az aromájával. Az értékesebb növények közé tartozott, adót fizettek vele, az étel és a bor ízesítésére szolgált, de a mai napig is a kóser konyha része.
A rómaiaknál a vendégszeretet szimbóluma volt, az asztalt fertőtlenítették és illatosították vele – ezt az étvágy fokozására is használták. Erről Ovidius történetében olvashatunk, amelyben Philemont és Baucist két idegen – Zeusz és Hermész, vagyis Jupiter és Mercurius – meglátogatta. A római konyhában is jelen volt a menta,  a bort ízesítették vele, valamint főzéshez is használták. Mentakoszorút másnaposság ellen  is viseltek. De a lehelet frissítésére is szolgált.
Japánban és Kínában is az ókor óta használják a borsmenta leveleket fertőtlenítésre. Kínában illatos füvekkel együtt koszorút fontak belőle, azt az ajtófélfára tették, és elégetésével fertőtlenítették a házat. Úgy tartották, hogy az illata élesíti az elmét, és megnyugtatja az idegeket. Jó az emlékezőképesség javítására és a meditáció előkészítésére.
A menta nemzetség mintegy 25 fajt és számos hibridet foglal magába. A két legismertebb faj a borsmenta és fodormenta. Mi a különbség a borsmenta és fodormenta között? Két külön faj, a különbség a menton és mentol arányában van. A borsmenta több mentolt tartalmaz mint a fodormenta, ezért erőteljesebb az illata is. A küllemük is eltér, a borsmenta sötétzöld, szinte lilás árnyalatú, sima felületű, míg a fodormenta halványzöld, fodros levéllel.

Borsmenta                        Fodormenta

borsmenta     fodormenta

Gyógyhatásai
A menta jótékony hatásait évezredek óta ismerik. Csillapítja a rovarcsípések, bőrbetegségek okozta viszketést, megnyugtatja a napégette bőrt, lehűti az átforrósodott testet. Segít a fejfájásnál, akár feszültség, akár migrénes eredetű. Illata átjárja a testüregeket, kitisztítja azokat, és javítja a légzést. Hatékony a baktériumos fertőzésekkel szemben, csökkenti a pattanásokat és a faggyútúltermelést. Élénkíti a vérkeringést, segít a száraz bőr egészségtelen fakóságának megszüntetésében.
A konyhában
Mentalevelekkel könnyű nyári italokat, mojitót, citruskoktélt és limonádét ízesítenek. A franciák a forralt borba is teszik. Ezen kívül édességeket, húsokat, leveseket, zöldség- és gyümölcssalátákat és szószokat is készíthetünk mentával.
Virágládába, fűszerkertbe érdemes ültetni.
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!