Füvészblog

Őszi gyógynövénytúra

P1330943Szeptember elején még nem késő feltölteni a házi gyógynövény-patikánkat. A réteken, erdőszéleken számtalan hasznos növényt gyűjthetünk. Elsősorban vízhajtó, emésztést javító, gyulladás-csökkentő növényeket találtunk.

 

Székelyné Bognár Eszter, gyógynövény szakértővel indultunk útra a Zöldkosbor Életmódház szervezésében. A gombaszedéshez hasonlóan a növények gyűjtéséhez is érdemes szakember segítségét igénybe venni, illetve megbízható növényhatározót használni. A főzetek és fürdők készítéséhez pedig szakkönyvek szükségesek, ugyanis a hatóanyagokat érdemes az előírások szerint felhasználni.

mezei_zsurloPéldául a mezei zsurló könnyen összetéveszthető más, mérgező zsurló fajokkal, mint a mocsári vagy a téli zsurló. A mezei zsurló kiváló vízhajtó, javítja a veseműködést, vesekő vagy vesehomok esetén használják főzetét. Káliumot, magnéziumot és B-vitaminokat tartalmaz, ezért a gyógyszeres vízhajtókkal szemben nem csak kiüríti, de vissza is pótol egyes tápanyagokat. Ezen kívül vérzéscsillapításra, reumatikus panaszokra is javallt. Jó hatással van az emésztésre, fogyasztó teakeverékekbe is teszik.

katángmezei katáng virágos hajtása, a máj, az epe és a vese működését segíti. Nem engedi a tápanyag felszívódását, ezért a fogyasztó teák alkotóeleme. A gyökér inulint tartalmaz, így csökkenti a vércukorszintet. A diabétesz teák elengedhetetlen kelléke.

 

P1330955Az apróbojtorján, a Szent Vilmos füveként is ismert. A réteken aranyló lágyszárú növény gyűjtése júniustól késő őszig tarthat. Hasmenésre, bélhurutra, májgyulladás gyógyítására használják. A máj, az epe és a vese működését javítja, emésztést segítő hatása miatt fogyasztó keverékekben is előfordul. Hangszalaggyulladás, szájbeli sebek gyógyítására belsőleg, külsőleg pattanások, sérülések kezelésére, reumatikus panaszok enyhítésére használják.

 

 

P1330970

 

Szintén bélhurut és hasmenés enyhítésére használják a szöszös ökörfarkkóró virágait, ez is vízhajtó hatású. Hurutoldó, köhögés-csillapító, izzasztó hatású. Enyhíti a szénanátha tüneteit, júliustól szeptemberig gyűjthetőek szirmai a virágzás napján. Beazonosításához a bibék vizsgálata fontos, ugyanis könnyen összetéveszthető más fajokkal. Magjai mérgezőek!

cickafark

 

 

Igazi  kincs a cickafark, kiváló vérzéscsillapító és sebgyógyító hatású.  Hatóanyaga a kamillához hasonló, gyulladáscsökkentő, megnyugtatja az emésztőrendszert. Görcsoldó hatású, csökkenti a puffadást, enyhíti a menstruációs panaszokat. Hugyúti és légúti panaszoknál jól használható.

 

Nagyon fontos, hogy csak a megfelelő növényeket gyűjtsük! A pontos meghatározáshoz a virágok, szárak, levelek vizsgálata elengedhetetlen. Lehetőleg ne út vagy város mellől, hanem távoli erdőszéleken, virágos réteken füvészkedjünk. A gyűjtéshez használjunk kesztyűt, ollót, kosarat. A szárítást szellős helyen végezzük. A szárított növényi részeket üvegedényekben, molyoktól elzárva tároljuk.

A medvehagyma projekt

Medvehagyma Füvészblog2A korai tavasznak örülhetnek a medvehagyma rajongók is, ugyanis a bükkerdők alja friss zöld levelekkel van tele, ameddig a szem ellát. A medvehagyma hasonló élettani hatásokkal rendelkezik, mint a fokhagyma, tele van C-vitaminnal, antibakteriális hatású, jótékonyan hat az emésztésre és csökkenti a vér koleszterinszintjét, illata azonban jóval enyhébb. Hiába, mi magyarok hagymát eszünk hagymával. Úgy tartják, hogy a medvék kedvelt eledele, latin nevében is megjelenik az ursus (medve) szó.

Medvehagyma Füvészblog3A medvehagymának elsősorban a zsenge leveleit gyűjtjük, még virágzás előtt. Ha hagyjuk felmagzani, akkor a jövő évi termés biztosítva van. Mindig kérdés, hogyan lehet a legtöbb tápanyagot megőrizve eltenni a frissen tápanyagdús növényeket.  A leghatékonyabb módszer, ha sózva, dióval és olívaolajjal turmixolva tesszük el. Ezzel a módszerrel megőrizzük az intenzív hagymás ízt és a vitaminokat. Arra érdemes ügyelni, hogy használat után mindig öntsük fel olajjal a tetejét, nehogy megromoljon.

Medvehagyma Füvészblog4 Az aprítás igazi botmixer- és turmixpróbáló, ne lepődjünk meg, ha szétesik, túlmelegszik a háztartási gép, megéri a küzdelmet. Olajon dinsztelve és dunsztolva is el lehet tenni kisebb mennyiséget, de mégis ezek romlottak meg leghamarabb. Ekkor lemondunk a vitaminok és tápanyagok egy részéről, de az íze elsőrangú. A dinsztelt medvehagyma íze nem annyira erőteljes, de ennek ellenére ínyenc falat, kitűnő ételízesítő kenyérre kenve, húsokhoz vagy salátákba keverve.

Medvehagyma Füvészblog 4

Fagyasztani is érdemes, jól használható sós tésztákhoz, húsokhoz, burgonyához és rántottához.

Az az üveg, amit medvehagymához használtunk, évekig megőrzi a jellegzetes illatot, ezért ezeket az üvegeket a következő évben is érdemes ezzel a kinccsel feltölteni. A medvehagymaillatú sárgabarack vagy meggylekvárt csak elvetemült ínyenceknek ajánljuk. 🙂 Az egyéb ízkombinációknak azonban csak a fantáziánk szabhat határt.

Medvehagymás sajtos rúd:

 https://fuveszblog.cafeblog.hu/2013/04/19/medvehagymas-rud-pesztoval/

Egészséges adventi naptár 20. nap

gyömbér FüvészblogVáltsunk gyömbérre! A gömbér annyira sokoldalú fűszer- és gyógynövény, hogy használata mindenkinek ajánlott. Ázsiában 5000 éve ismert, a keleti orvoslásban 3000 éve alkalmazzák. Nemcsak a testet, hanem a lelket is erősíti: fokozza az intelligenciát és határozottabbá tesz. Emésztést elősegítő hatását ismerték fel a leghamarabb a kínaiak, majd a görögök, emiatt az ünnepi asztalon van a helye. Nyersen kicsit csíp,csak annyira,  mint a paprika, de kiválóan csökkenti a puffadást, javítja az emésztést. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a nátha és megfázás tüneteit: mind nyersen, mind a főzete.  Általános gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Nyersen fogyasztva frissíti a leheletet. Csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást. Fűszerként pácokba tehetjük húsokhoz, süteményekbe, főként a mézeskalácsba, kompótokba, levesekbe, meleg italokba. Íze jól harmonizál az almával, sütőtökkel és a naranccsal. Napi használata ajánlott, a téli időszakban szinte nélkülözhetetlen.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!