Füvészblog

Egészséges adventi naptár 15. nap

dióval töltött sült alma füvészblogKészítsünk egészséges desszertet! Az alma és a dió régi karácsonyi jelképek, az egészséget és termékenységet szimbolizálják. Az alma a szépséget, a dió a tudást jelenti, az aranyalma Jézusra, a dió a kisdedre is utal. Ezért mindkettőnek helye van a karácsonyi dekorációban és a menüben is. Az alma az összetartozást is jelenti: annyi részre kell vágni, ahányan az asztalnál ülnek. Az örömet és bánatot azokkal osztjuk meg, akikkel egy almát ettünk karácsonykor.

A mézes dióval töltött sült alma elkészítése:

4 db alma félbevágva

15 dkg aprított dió

3 evőkanál méz

őrölt fahéj

reszelt citromhéj

Előmelegített sütőben (200 fokon) 15-20 percig kell sütni.

Almás-diós zabpelyhes süti

zabpehelyhes almás FüvészblogA zabpehelynek kedvező élettani hatásai miatt van helye az egészséges táplálkozásban. Kis mennyiségben is csökkenti a koleszterinszintet, oldható rosttartalma  lassítja az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet. Főve még alacsonyabb a glikémiás indexe (GI). Gazdag B- és E-vitaminban, magnéziumban, káliumban és vasban. Regenerálja az idegeket és a beleket, gyulladáscsökkentő. Ajánlott fokozott kimerültség és stressz esetén, de naponta is fogyaszthatjuk. Teltségérzetet okoz, ezért diétában jól alkalmazható tejjel-fahéjjal, joghurttal vagy teában. Nem tartalmaz glutént.

 

Almás-diós zabpelyhes süti

Hozzávalók:

  1. 250 g apró szemű zabpehely
  2. 2 közepes alma reszelve
  3. 1 marék aprított dió
  4. 50 g vaj
  5. 1 cs. sütőpor
  6. 2 ek. barna vagy nyírfacukor
  7. 1 ek. méz
  8. kevés őrölt fahéj
  9. reszelt gyömbér
  10. kevés szódabikarbóna

Összedolgozzuk, majd a hűtőben egy-két órát állni hagyjuk. Sütési idő: 15 perc 160 fokon.

A bejgli csodás története és jelene

A bejgli eredete többféle hagyományra vezethető vissza. Egy biztos, hogy a mákos tekercs Közép-Európában Lengyelországtól a Balkánig népszerű, de van orosz, dán, olasz és izraeli változata is. Mindenesetre a legerősebb hagyományai Lengyelországban és hazánkban vannak. A mák bőséget, gazdagságot, termékenységet hoz, a dió kiváló a rontások ellen. A többi tölteléket kizárólag élvezetből fogyasszuk! 🙂
 
A bejgli alapját egy 14. századi sziléziai kalácsfajta adja, de más, német és olasz, források szerint örmény eredetű sütemény. Maga a mák Eurázsiában őshonos, török közvetítéssel került Közép-Európába. A mákos tekercs hazánkban  a 19. században terjedt el. Czifrai István Magyar nemzeti szakács-könyvében 1830-ban “Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepelt, és fokozatosan vált népszerűvé karácsonyi süteményként. Zsidó történeti források szerint 1610-ben, Krakkóban készült el az első mákos tekercs, Bécsben pedig 1683-ban. A bejglivel rokon, a zsidó konyhában ismert flódni, azonban egyszerre mákos és diós is. Valószínűleg az osztrák-magyar monarchia hatása a németes hangzású név elterjedése hazánkban, amely a jiddis eredetű Beigl átvétele (osztrák neve Beugel), ez pedig a német beugen meghajlít szóból született. A Beigl patkó alakú sütemény volt, amely elsősorban a bécsi zsidóság kedvelt étele volt, ebből alakult ki és terjedt el Amerikában a bagel nevű lyukas péksütemény, amely eredeti formájában töltetlen, majd mákos volt. Ez leginkább a pozsonyi kiflire hasonlított.
lengyel bejgliA bejgli pozsonyi kiflivel való rokonsága vitatott. Egyes források szerint Pozsonyban 1559-ben kezdték el készíteni a diós és mákos pozsonyi kiflit. Mások szerint egy cukrász készítette a gyerekek számára a mákos tekercs kicsinyített változataként. Magyar Elek szakácskönyvíró Pozsonyban kóstolta meg először a pozsonyi kifli kialakult változatát a “peiglit”. A lengyel mákos tekercs áztatott és darált mákból mézzel készül, a töltelékbe vágnak diót, mandulát, mazsolát és kandírozott gyümölcsöt. Nevében is a mák szó szerepel: makowiec.

Régen a bejglisütés egész napos program volt. Megtörték a diót, ledarálták a mákot és a diót, meggyúrták és kinyújtották a tésztát, majd megsütötték a tekercseket. A bejgli a reformkonyhát sem hagyta nyugodni, sokan fáradoznak azon, hogyan lehet alacsonyabb kalóriatartalmú változatot készíteni. Van tönköly és csökkentett szénhidráttartalmú lisztes változata, a tölteléket pedig különféle cukorpótlókkal ízesítik.
A legérdekesebb a nyers konyha kedvelői által javasolt változat, akik a sütést-főzést alapvetően ellenzik, ugyanis ekkor elpusztulnak a növényekben jelenlévő enzimek, amelyek az ételek emésztését segítik, ezáltal nem terhelik fölöslegesen a szervezetet. Ez az újítás azoknak is jó hír, akik nem szeretnek a sütéssel bajlódni.
A mákos és diós tölteléket almából és banánból készült aszalvány-lapokba tekerik, 15 dkg tölteléket 4 kanál mézzel, fél naranccsal és egy evőkanál citromlével ízesítik, illetve tetszés szerint mazsolával. Reméljük, mindenki megtalálja a kedvére való bejglit!
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!