A borsikafű a Fekete-tenger és a Földközi-tenger keleti vidékéről származik. A bors elterjedése előtt az ételek fűszerezésére, csípőssé tételére használták. Erdélyben ma is az egyik legkedveltebb fűszernövény. A borssal szemben az az előnye, hogy csípős íze egyéb kellemes aromaanyagokkal egészül ki. Németországban babfűnek (Bohnenkraut) is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) felfúvó, puffasztó hatását. Húsételeken kívül babfőzelékek, krumpliételek, levesek ízesítője. Gyermekek ételében, fűszerszegény diétában kiválóan pótolja a borsot. Csak a főzés befejezése előtt pár perccel kell az ételhez adni. Nálunk terem a keretben, így szinte minden salátába teszünk belőle.
Borsikafű (Satureja hortensis L.) |
Legutóbbi hozzászólások