Füvészblog

Egészséges adventi naptár 8. nap

szárított gyümölcsök karácsony füvészblogKészítsünk természetes dekorációkat! Szárítsunk mindenféle gyümölcsöt, amitől napokig kellemes illatú lesz a lakás. Különösen a citrusféléknek van intenzív illata, érdemes többfélét használni. A különféle füzérekben, karácsonyfadíszként az almakarika is jól mutat. A gyümölcsöket száríthatjuk szobahőmérsékleten napokig vagy sütőben alacsony hőfokon 1-2 óráig.

 

 

 

citrusfüzér füvészblog

 

 

 

Fahéjra is fűzhetjük a gyümölcskarikákat, de lehet madzagot vagy rafiát is használni. A fahéj, alma és a narancs illata jól harmonizálnak egymással.

 

 

 

narancs szegfűszeg karácsony füvészblog

 

 

A narancsot dekorálhatjuk szegfűszeggel és csillagánizzsal, de faraghatunk a héján mintákat is. Gyümölcstálban jól mutatnak a különféle díszítésű gyümölcsök. Használhatunk cukormázat almák díszítésére.

 

 

 

 

mandarin mécses füvészblog

 

 

 

A mandarinokból készíthetünk mécsestartót, legjobb, ha magát a mécsesgyertyát helyezzük bele. A mandarinhéj sokféleképpen faragható. Soha ne hagyjuk magára a tüzet!

 

 

 

 

 

mézeskalácsdíszek Füvészblog

 

 

 

Süthetünk mézeskalácsdíszeket díszítésre. Ettől biztosan nem lesz giccses a fa. Készíthetünk színes cukormázat is.

 

 

 

tobozangyal manó füvészblog

 

 

 

Tobozból számos aranyos és vicces figurát készíthetünk. Angyalkákat, manókat, állatkákat.

 

 

 

 

 

 

freeimages.co.uk nature images

 

A különféle fenyők tobozai más-más színűek, a halvány barnától a vörösig sokféle színben pompáznak. De a színes tobozok is hangulatosak. Dekorációnak színezhetünk tobozt fehérre, bordóra vagy aranyszínűre.

Karácsonyi csillag, ázsiai fűszer és orvosság

Csillagánizs
Az adventi időszakban sok meseszerű dolog történik, különös színek, formák, illatok és ízek kerülnek elő. Az utcán megjelenő giccseket  leginkább a  természetes anyagokkal, például gyümölcsökkel és szárított  termésekkel tudjuk semlegesíteni. Százféle mézeskalácsreceptet végigböngészve kiderült, hogy a sütéshez csillagánizsra is szükség van.  Általában nem vagyok a fűszerkeverékek híve, 2-3 íz bőven elég, de a mézeskalács estében annyi mindent kellene összegyűjteni, hogy időt, energiát spórolunk meg vele. Érdekes, hogy nálunk a csillagánizs  leginkább a karácsonyi dekorációban és süteményekben jelenik meg, Kínában pedig az államilag készített tájékoztatófüzetekben immunerősítőként ajánlják.
Illicium verum
A csillagánizs (kínai ánizs vagy ánizscsillag), Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény, amely egy örökzöld fának a termése. Londonba a Fülöp-szigetekről került, a 16.  században, Európában a 17. században terjedt el. Jellegzetes illatát és ízét a benne található illóolaj nagy részét kitevő anetolnak köszönheti. Jellegzetes aromája miatt kiválóan használható sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, édes borok, likőrök és teák készítéséhez. Sokszor ánizs helyett  vagy azzal együtt használják, ízük hasonló, de a csillagánizs markánsabb ízt ad.

A hagyományos kínai orvoslás görcsoldó hatása miatt ajánlja elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére. Szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze. Az influenza megelőzésére is fogyasztják immunerősítőként, fő hatóanyaga, a sikimisav. Teáját méregtelenítésre is használják, a magokat étkezés után rágják, hogy javítsa az emésztést. 

Ázsiai rokona a japán csillagánizs (shikimi) mérgező növény, emberi fogyasztásra alkalmatlan. Hasonlít a kínai változathoz, de kisebb és  illata kevésbé intenzív.  A nagyfokú hasonlóság visszaélésekre ad alkalmat, feldolgozva még nehezebb megkülönböztetni a kettőt. Méreganyagai ellenére gyógyászati célra mégis alkalmazzák a kínai orvoslásban: külsőleg felhasználva fájdalom csillapítására vagy bőrbetegségek kezelésére kiváló. A Tamiflu nevű madárinfluenza elleni védőoltás hatóanyaga  a sikimisav kinyerésével készül.  A japánok füstölőként használják.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!