Füvészblog

Balkonkertészkedés - karanténtippek

Annak érdekében, hogy minél többféle tápanyaghoz hozzájussunk, a balkonládákat és cserepeket érdemes most teleültetni friss levélzöldségekkel és fűszernövényekkel.

Frissítsük fel a tavalyi földet, szórjunk bele magokat és ültessünk bele palántákat.

A salátával, spenóttal és rukkolával jó tapasztalataink vannak. Magról is könnyedén kikelnek, jól tűrik a hűvösebb időt és ellenállnak a kisebb fagyoknak. 25 C fok  fölött azonban hirtelen felmagzanak, leveleik is nagyobbak lesznek, ízük kevésbé lesz élvezhető.

Ha a növényeket biomagvakból vettettük, felmagzás után gyűjtsük össze az érett magokat és kora ősszel újravethetjük őket.

Az elöregedett növények helyére ültethetünk strapabíró virágokat, levendulát vagy paprika és paradicsompalántákat, amelyek bírják a nyári meleget.

 

A fűszerek estén jobb egyből palántát ültetni, így már az első naptól használhatjuk is őket a főzéshez.

Az oregánó, kakukkfű, petrezselyem és a snidling elég szívósak, könnyen áttelelnek.

A borsikafű (vagy csombor) nyár végén felmagzik, elveti magát és tavasszal újra kikel, az egyik leghálásabb fűszernövény.

 

 

 

 

A mentát és citromfüvet érdemes külön-külön ládába vagy cserépbe ültetni, mert könnyen szaporodnak és leuralják a többi növényt.

Velük a friss limonádé és a finom tea mindig biztosítva lesz.

Ezek is évelők, így  több évre bebiztosíthatjuk belőle magunkat.

A rozmaringot is érdemes cserépbe ültetni, mert szabad földben bokor nagyságúra nő.

Ültessünk minél többféle növényt, így nem kell ezeket folyamatosan beszereznünk.

 

 

Hogyan lehet kis helyen is sok növényünk?

Különböző fali panelekkel vagy  polcokkal növelhetjük az erkélyen vagy a szobában a beültethető területeket.

A készen vásárolható panelek helyett alkalmazhatunk különféle házi megoldásokat is raklapból, lécekből.

Ezeket függőleges kerteknek is nevezzük.

A polcokra, panelekre a cserepeket lehet egyenként szimmetrikusan vagy a ládákat különféle alakzatokba rendezve elhelyezni.

 

 

 

 

Borsikafű, az istenek eledele

A borsikafű a Fekete-tenger és a Földközi-tenger keleti vidékéről származik. A bors elterjedése előtt az ételek fűszerezésére, csípőssé tételére használták. Erdélyben ma is az egyik legkedveltebb fűszernövény. A borssal szemben az az előnye, hogy csípős íze egyéb kellemes aromaanyagokkal egészül ki. Németországban babfűnek  (Bohnenkraut) is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) felfúvó, puffasztó hatását. Húsételeken kívül babfőzelékek, krumpliételek, levesek ízesítője. Gyermekek ételében, fűszerszegény diétában kiválóan pótolja a borsot. Csak a főzés befejezése előtt pár perccel kell az ételhez adni. Nálunk terem a keretben, így szinte minden salátába teszünk belőle.

Borsikafű (Satureja hortensis L.)

Népies nevei: borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén. A gyógyászatban régóta ismerik görcsoldó, étvágygerjesztő hatását. Antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért alkalmas különféle betegségek gyógyítására, illetve a tünetek enyhítésére. Gyomorerősítő, gátolja a felfúvódást, étvágygerjesztő és görcsoldó hatású.  Külsőleg erősítő, frissítő fürdőkben használják. Teának is el lehet készíteni. Begyűjtését a virágzás előtt kell kezdeni, 3 nap szárítás után a leveleket tesszük el télre.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!