Ahogy a perui népviselet, úgy a termések és ételek is éppoly színesek Peruban. 25 évvel ezelőttig a a kreolok és a középosztály, akik a spanyol telepesek leszármazottai voltak, háttérbe szorították az indián kultúrát. A pozitív változás a szakácsoknak köszönhető, akik az “őrült ételek” mozgalmat létrehozták. A hagyományos perui konyha felértékelődött, amely az országhatárokon kívül és belül is növelte a perui ételek népszerűségét. Alejandro Toledo, elnök, a perui konyhát jelölte ki a kultúra zászlós hajójának. Ennek hatására a perui termelők visszatértek a földekre, a hazai mezőgazdaság presztízse felértékelődött, és tíz évre betiltották a genetikailag módosított növényeket.
Ahogy Mikszáth írta a Jó palócokban, a gyermekáldás attól függött, hogy milyen volt a krumplitermés. A perui kultúrát az őslakosok, az európai és afrikai bevándorlók kultúrájának keveréke határozza meg, éppoly sokszínű, mint a krumplitermés. Jelenleg 4000-féle burgonyát termelnek. Minden év május 30-án ünneplik a nemzeti burgonya napot. Nem véletlen, hogy Peru a biodiverzitás egyik élharcosa, hiszen a sokféle termés segítségével könnyebb megelőzni az éhínséget, amelyet a kórokozók idézhetnek elő a termés megtámadásával. Minél többfélét termelünk, annál biztosabb, hogy lesz mit ennünk.
Legutóbbi hozzászólások