Füvészblog

A biodiverzitás Peruban

perui termelők2Ahogy a perui népviselet, úgy a termések és ételek is éppoly színesek Peruban. 25 évvel ezelőttig a a kreolok és a középosztály, akik a spanyol telepesek leszármazottai voltak, háttérbe szorították az indián kultúrát. A pozitív változás a szakácsoknak köszönhető, akik az “őrült ételek” mozgalmat létrehozták. A hagyományos perui konyha felértékelődött, amely az országhatárokon kívül és belül is növelte a perui ételek népszerűségét. Alejandro Toledo, elnök,  a perui konyhát jelölte ki a kultúra zászlós hajójának. Ennek hatására a perui termelők visszatértek a földekre, a hazai mezőgazdaság presztízse felértékelődött, és tíz évre betiltották a genetikailag módosított növényeket.

sokszínű krumpliAhogy Mikszáth írta a Jó palócokban, a gyermekáldás attól függött, hogy milyen volt a krumplitermés. A perui kultúrát az őslakosok, az európai és afrikai bevándorlók kultúrájának keveréke határozza meg, éppoly sokszínű, mint a krumplitermés. Jelenleg 4000-féle burgonyát termelnek. Minden év május 30-án ünneplik a nemzeti burgonya napot. Nem véletlen, hogy Peru a biodiverzitás egyik élharcosa, hiszen a sokféle termés segítségével könnyebb megelőzni az éhínséget, amelyet a kórokozók idézhetnek elő a termés megtámadásával. Minél többfélét termelünk, annál biztosabb, hogy lesz mit ennünk.

Rovarhotel

Rovarhotel FüvészblogMiért csináljunk rovarhotelt? Elsősorban a kertészek közt népszerű a rovarlakok készítése. Az első vadméhdobozokat a 19. században készítették Angliában, amelyek célja a rovarok megfigyelése volt. A rovarhotel az 1990-es években lett népszerű elsősorban a természetességre törekvők vagy a biogazdálkodók körében. Különösen a városi környezetben érdemes a rovaroknak fészket építeni, ahova be tudnak költözni, illetve petéiket le tudják rakni.  A rovarok hasznosak a beporzásnál, nélkülük nem számíthatunk termésre sem. A természet gondoskodik a rovarok élőhelyeiről, például az odvas, elkorhadt fák kedvelt élőhelyek számukra, de a beépített környezetben sokkal kevesebb életterük van.

Rovarhotel Füvészblog2

A rovarhotelek természetes alapanyagokból készülnek, fából, cserépből, szalmából, nádból, kéregből, ágakból, kövekből, fúrt rönkökből. Ehhez jó keretet biztosít a raklap, amelyből egyébként nagyszerű kerti bútorokat, kerítéseket és magaságyakat készíthetünk. A keretben minél többféle anyagot érdemes elhelyezni, hogy a rovarok kedvükre választhassanak élő- és fészkelőhelyet maguknak. A készítés jó program lehet gyerekekkel is, akik később is megfigyelhetik a beköltöző rovarok életét. Sok rovarhotel szolgál oktatási célokat is. Az ideális a rovarhotel számára napos hely, ami egyben védett is a környezet viszontagságaival szemben. Érdemes növények közelébe tenni, hogy megfelelő táplálékot biztosítsunk a lakók számára. A rovarhotel kifejezetten környezettudatos, hiszen új élőhelyet teremtünk a különböző fajoknak, többek közt a madaraknak is, akiknek szintén táplálékot teremtünk.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!