Füvészblog

Próbáltad már az avokádós csokikrémet?

avokádós csokikrém FüvészblogAz avokádós csokikrém nagy népszerűségnek örvend, de hogy miért olyan egészséges, kevesen tudják. Az avokádó a többi gyümölcshöz képest nem csak szénhidrátot tartalmaz, hanem sokkal több egészségvédő tápanyagot is, mintegy 20 ásványi anyagot és vitamint. 100 grammban 26% K-vitamin, 20% folsav, 17%C-vitamin és kálium, 14% B5-vitamin, 13%B6-vitamin, 10% E-vitamin található. Kisebb mennyiségben magnéziumot, vasat, A-vitamint és cinket is tartalmaz.

Az avokádó kifejezetten szívbarát gyümölcs. Sokkal több káliumot tartalmaz (14%), mint a banán (10%),  amely javítja a test elektrolit-egyensúlyát és csökkenti a vérnyomást. Nagyrészt telítetlen zsírsav található benne, amely csökkenti a gyulladást a szervezetben. Az olajsavak ellenállnak a melegítésnek, így a főzés nem károsítja ezeket a tápanyagokat. Kutatások alapján az avokádó csökkenti a vér triglicerid és koleszterin szintjét, ezáltal javítja a szív működését.

Magas rosttartalma segíti az emésztést és az antioxidánsok felszívódását, ugyanakkor maga is sok antioxidánst tartalmaz, amelyek főként a szem egészségét védik, de rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki

Magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma segítik a súlycsökkenést. 100 grammban 160 kalória van, amelyből 2 gramm fehérje, 7 gramm rost és 15 gramm egészséges zsiradék. Krémes állaga miatt különféle hozzávalókkal kombinálva könnyen beépíthető a diétába, például elkészíthetjük guacamolénak paradicsommal és fokhagymával, vagy desszertnek banánnal, kókusztejjel és kakaóporral. Együnk több avokádót az egészségünkért!

Magyaros guacamole

guacamoles piritós FüvészblogA guacamole igazi azték étel (ejtsd: gwakamole, Mexikóban: waka’mole), a mexikóiak naponta fogyasztják. Neve avokádómártást jelent. Ha saját kezűleg készítjük el, igazi vitaminbomba! 

A mexikóiaknak hasonló ízlésük van, mint nekünk: az erős paprikát és a paradicsomot szeretik minden mennyiségben. Amerika felfedezése nélkül a magyar konyha sem tudta volna mai karakterét elnyerni. Az avokádó azonban trópusi, szubtrópusi növény, ezért a termesztését még nem vettük át tőlük, de a globális felmelegedés miatt lassan nálunk is megteremhet. 🙂 Az aztékoknál az avokádónak erotikus jelentése volt, a heréket szimbolizálta, ezért a nők nem vehettek részt a szüretben. Az prehispán mitológiában Quetzalcoatl, tolték isten, ajánlotta fel a guacamole receptet népének, akik később elterjesztették Közép-Amerikában.

Az eredeti guacamole receptben több (4-5) avokádó, egy hagyma, egy paradicsom, jalapeño paprika és zöld citrom leve van. Kőmozsárban törik össze a felaprított hozzávalókat, ettől darabosabb lesz, színe pedig túlnyomóan zöld.

Az avokádót aligátorkörtének is nevezik. Rendkívül egészséges, telítetlen zsírsavai, kálium- és magnéziumtartalma miatt kifejezetten szívbarát. Tele van vitaminnak, magas B2-(riboflavin), B3-(niacin) B6-, B9- (folsav) és C-vitamin tartalma. A B-vitaminok nyugtató hatásúak, segítik az alvást. Lúgosító hatású, így gyomorbántalmakra is ajánlják. Külsőleg használva pedig a bőrt táplálja.

Magyarosan lehet paradicsomosabbra, fokhagymásabbra és pépesebbre készíteni. Kiváló natúr étel, nem kell majonézzel “feljavítani”.

Hozzávalók:

  • 1 db érett avokádó
  • 2 db közepes paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • pár karika zöld paprika
  • kis kanál darált erős paprika
  • bazsalikom/oregánó/majoránna
  • negyed citrom leve
  • só, (bors)

A felaprított hozzávalókat botmixerrel érdemes összedolgozni, és tönköly ropival, tortilla chipsszel vagy szalmára vágott répával, zellerszárral mártogathatjuk, de vörös húsok mellé is használják. Pirítósra is kiválóan kenhető. Igazi vendégváró előétel vagy borkorcsolya.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!