Az avokádós csokikrém nagy népszerűségnek örvend, de hogy miért olyan egészséges, kevesen tudják. Az avokádó a többi gyümölcshöz képest nem csak szénhidrátot tartalmaz, hanem sokkal több egészségvédő tápanyagot is, mintegy 20 ásványi anyagot és vitamint. 100 grammban 26% K-vitamin, 20% folsav, 17%C-vitamin és kálium, 14% B5-vitamin, 13%B6-vitamin, 10% E-vitamin található. Kisebb mennyiségben magnéziumot, vasat, A-vitamint és cinket is tartalmaz.
Az avokádó kifejezetten szívbarát gyümölcs. Sokkal több káliumot tartalmaz (14%), mint a banán (10%), amely javítja a test elektrolit-egyensúlyát és csökkenti a vérnyomást. Nagyrészt telítetlen zsírsav található benne, amely csökkenti a gyulladást a szervezetben. Az olajsavak ellenállnak a melegítésnek, így a főzés nem károsítja ezeket a tápanyagokat. Kutatások alapján az avokádó csökkenti a vér triglicerid és koleszterin szintjét, ezáltal javítja a szív működését.
Magas rosttartalma segíti az emésztést és az antioxidánsok felszívódását, ugyanakkor maga is sok antioxidánst tartalmaz, amelyek főként a szem egészségét védik, de rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki.
Magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma segítik a súlycsökkenést. 100 grammban 160 kalória van, amelyből 2 gramm fehérje, 7 gramm rost és 15 gramm egészséges zsiradék. Krémes állaga miatt különféle hozzávalókkal kombinálva könnyen beépíthető a diétába, például elkészíthetjük guacamolénak paradicsommal és fokhagymával, vagy desszertnek banánnal, kókusztejjel és kakaóporral. Együnk több avokádót az egészségünkért!
Legutóbbi hozzászólások