Füvészblog

Szerelmi bájitalok

afrodiziákumSzerelmi bájitalokat már az ókorban készíttettek, elsősorban a magas rangú hölgyek. Kleopátra is gyakran kevert ilyen italt az általa kiszemelt férfiaknak.

Az ókori görögök és rómaiak már ismerték a különböző növények gyógyhatásait, néhányat vágyfogózóként használtak. A csípős dolgokat afrodiziákumnak tartották, mint például a menta, a gyömbér, a mustár, a paprika, a zsázsa és a ginszeng. Maga a kifejezés Aphroditéra, a szerelem istennőjére, utal. A zöldségek közül a zellert, az édesköményt, a petrezselymet, a spárgát és a zabot használták, gyümölcsök közül pedig a gránátalmát és a paradicsomot. Állati eredetű ételeket is vágykeltőnek tartottak, mint például az osztrigát, a kaviárt vagy a tojást, de a szarvasfélék agancsait és a kőrisbogarat is porították.

Trisztan and isoldaA középkorban Trisztán és Izolda története tette népszerűvé a szerelmi bájitalokat. A történet szerint Trisztán Írországba ment, hogy elvigye a szép Izoldát Márknak, a cronwalli hercegnek. De az út során véletlenül megitták a méregnek hitt szerelmi bájitalt, amit Izolda anyja a hercegi esküvőre készített. Izolda hozzáment ugyan Márkhoz, de a bájital állandóan házasságtörésre késztette a szerelmeseket. Az udvari kultúrában a szerelmi bájitaloknak nagy kultusza lett. A vérnek, mint szerelmi jelképnek kitüntetett szerepe volt, ezért kakas vagy bárány véréből készítettek bájitalokat. Úgy hitték, ha a vágyott férfi pár csepp vért borba kevert, amint a nő megitta, örök szerelem szövődött köztük. De volt olyan szokás is, hogy az áhított férfi vállát denevérporral kellett észrevétlenül megszórni.

Az összetevők változtak évszázadonként.Világszerte használták az állatok heréit, az indiánok a hódokét, az ausztrál őslakosok a kenguruét, az európaik a kakasét. Ezek azonban büdösek voltak, így a bájitalok vesztettek a népszerűségükből. Később a boszorkányság vádjával üldözték a készítésüket is.

romantic-cocktails-romeo-and-julietA mai szerelmi koktélok pirosak vagy rózsaszínűek, gyümölcsösek: grapefruit vagy gránátalma alapúak, amit vodkával, rummal, brandyvel vagy gyümölcsös likőrökkel kevernek. A csokoládé is afrodiziákum, különösen chilivel jó szerelmi ajándék lehet. Az igazolt vágyfokozók közé tartoznak az ámbra, a ginszeng, a püspöksüveg (ami állítólag jobb, mint a Viagra) a ginco biloba, maca gyökér és a bengáli bársonybab. Ezeket érdemes a koktélokba vagy a borba keverni. 🙂 A romantikus hangulathoz azonban néhány gyertya, egy jó vacsora és egy kis bor is elég lehet.

Téli vitaminbomba tíz nap alatt

kerti_zsázsa_FüvészblogÜltessünk zsázsát! Újra népszerű a kerti zsázsa, különösen az egészségtudatos táplálkozás hívei közt éli reneszánszát. A tél végi vitaminhiány is hatékonyan enyhíthető vele. A kezdő kertészek öröme is ez a növényke, ugyanis 10-12 nap alatt szüretelhető.  Az ablakpárkányon könnyen nevelhető, a gyerekeknek is jó elfoglaltság lehet a nevelése.

Pár emberöltővel ezelőttig ismert és kedvelt fűszernövény volt. Csípős ízére utalnak magyar nevei is: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, az angolok a szegény ember borsaként emlegetik.  A zsázsa Perzsiából és Észak-Afrikából származik, de Indiában és Kínában is régóta ismert gyógynövény. Európában a rómaiak terjesztették el, akkoriban afrodiziákumnak tartották. A népi gyógyászatban általános erősítőnek, vértisztítónak, légzésjavítónak használják. Magas A-, C- és K-vitamintartalma, gazdag ásványi anyagokban, kalciumban, magnéziumban, káliumban és foszforban. Tele van antioxidánssal, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. Dohányosoknak, asztmában szenvedőknek különösen ajánlott.

8A magokat fedjük le 1–2 mm vastag  homokkal kevert földréteggel. A földet egyszer használjuk fel. Szüret után vessünk új adagot, lehetőleg hetente. Szereti a fényt és a meleget. 5-6 cm-es hajtásait fogyasztjuk. Csípős aromája jól hasznosítható salátákban, szendvicseken, levesekben, de húsok mellé is fogyasztható.

Gyors növekedése miatt a szabadságra menő kollégákat is megtréfálhatjuk vele. 🙂

A gyömbér

Gyömbér (Zingiber officinale)
A gyömbér az egyik legősibb fűszer- és gyógynövény,  5000 éve használják. A legtöbb változata Indiában él, ezért feltehetően ott őshonos. Az ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti: fokozza az intelligenciát és határozottabbá tesz. Vallásos ünnepeik előtt gyömbért ettek, mert úgy gondolták, hogy így leheletük isteneik számára kellemes lesz. A Mahabharatában fűszerként szerepel. Kínában az i.e. 3000 -ben íródott fűvészkönyvben már megemlítik. A kínai tengerészek  ismerték a gyomorra gyakorolt jótékony hatását,  ezért gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen  származik a gyömbérkenyér. Jelentős szerepet töltött be a római kereskedelemben, de nem fűszerként, hanem inkább gyógyhatásai miatt. Miután a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, boraikat fűszerezték vele. Európában a rómaiak terjesztették el, de a birodalom bukásával majdnem teljesen eltűnt. Később Marco Polo hozta vissza Európába távol-keleti utazásai után. A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, fiatalítószerként és afrodiziákumként használták. Angliában I. Erzsébet királynő támogatta a hazánkban a Shrekből népszerű gyömbérfigura elkészítését.  Később gyomornyugtató italokat és gyömbérsört készítettek belőle.  Ez utóbbi neve ellenére nem alkoholos ital. Ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik. A világtermelés közel 25 százalékát Kína adja.

Gyömbérgyökér
A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Minden évben egy méter hosszú szárat hoz, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal. A növény gyökértörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig ingerol-tartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha gyökér formában fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk, de az is elég, ha a gyökeret csupán erősen megmossuk, és kicsit megdörzsöljük. A  gyökér illóolaja  csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, amelyet  jól lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét. 
Gyömbérolaj

Gyömbérolaj

A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket.  A gyömbéres aromafürdő és masszázsolaj javítja a vérkeringést, melegít, ezért reumás panaszok és izomfájdalom esetén alkalmazható. Főleg a hát alsó szakaszán hatásos. Néhány csepp gyömbérolajat keverjünk össze 15 ml semleges olajjal, majd ezzel a keverékkel masszírozzuk be a fájó, sajgó testrészeket. A masszázsolaj elkészítése: három-négy csepp szükséges egy evőkanál mandulaolajban elkeverve. Fürdő készítésénél három cseppet kell egy kiskanál mézben feloldani, majd a fürdővízhez adni.
Az illatszeriparban is igen kedvelt a gyömbér illóolaj, mivel nagyon szép élénkzöld színe, pikáns, fűszeres illata van. Általában férfiparfümök adalékanyaga. Ritkán használják a bőrápolótermékekbe, mert az érzékeny bőrt izgathatja, de mivel nagyon jó vérbőségfokozó, segíthet a narancsbőr és a visszértágulatok kezelésében. Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulását, a kínai orvosok szerint jó fogfájás, malária, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg-gyulladás, hasmenés, vérhas, köhögés ellen is.
Gyömbértea
Gyömbérfigura
A népi gyógyászatban már régóta használják. Friss gyömbér rágcsálását, gyömbértea, vagy egykanálnyi mézbe csöpögtetve a gyömbérgyökér-törzsből frissen kipréselt lé fogyasztását ajánlják. Kísérletek azt is kimutatták, hogy a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében és a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés megelőzésében is segít, és hatásos növényi véralvadásgátló. Tompítja a mozgással összefüggő egyensúlyzavarokat. Serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, így könnyebb lesz az emésztés, növeli az étvágyat. Az utazás okozta émelygést is csökkenti.
Téli betegségek megelőzésére javasolt a gyömbértea fogyasztása (áztassunk be két deciliter vízbe, tíz percig hat vékony szelet gyömbért, majd mézzel édesítve fogyaszthatjuk). A kellemesen csípős, kissé erősebbre főzött gyömbértea csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló, hasmenés ellen is jó, valamint kitűnő görcsoldó, legyen szó bél vagy menstruációs görcsről. (Fél liter teához kb. 2 dkg reszelt friss gyömbér kell.) Frissítő gyömbéritalt készíthetünk, ha gyömbért (lehet szárított is) teszünk a mézes, citromos limonádéba.

Fűszerként
A gyömbér felhasználása
Az indiai és kínai konyha régóta alkalmazza húsok, nehezen emészthető ételek ízesítésére. Hazánkban pecsenyéket, zsíros ételeket, nehéz főzelékféléket (bab, lencse) fűszereznek vele, de ízesíthetünk süteményeket, édességeket, szószokat is vele. A japánok sushi mellé savanyított gyömbért esznek. A gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, s mérsékli a bélgázok képződését.
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!