Ültessünk zsázsát! Újra népszerű a kerti zsázsa, különösen az egészségtudatos táplálkozás hívei közt éli reneszánszát. A tél végi vitaminhiány is hatékonyan enyhíthető vele. A kezdő kertészek öröme is ez a növényke, ugyanis 10-12 nap alatt szüretelhető. Az ablakpárkányon könnyen nevelhető, a gyerekeknek is jó elfoglaltság lehet a nevelése.
Pár emberöltővel ezelőttig ismert és kedvelt fűszernövény volt. Csípős ízére utalnak magyar nevei is: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, az angolok a szegény ember borsaként emlegetik. A zsázsa Perzsiából és Észak-Afrikából származik, de Indiában és Kínában is régóta ismert gyógynövény. Európában a rómaiak terjesztették el, akkoriban afrodiziákumnak tartották. A népi gyógyászatban általános erősítőnek, vértisztítónak, légzésjavítónak használják. Magas A-, C- és K-vitamintartalma, gazdag ásványi anyagokban, kalciumban, magnéziumban, káliumban és foszforban. Tele van antioxidánssal, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. Dohányosoknak, asztmában szenvedőknek különösen ajánlott.
A magokat fedjük le 1–2 mm vastag homokkal kevert földréteggel. A földet egyszer használjuk fel. Szüret után vessünk új adagot, lehetőleg hetente. Szereti a fényt és a meleget. 5-6 cm-es hajtásait fogyasztjuk. Csípős aromája jól hasznosítható salátákban, szendvicseken, levesekben, de húsok mellé is fogyasztható.
Gyors növekedése miatt a szabadságra menő kollégákat is megtréfálhatjuk vele. 🙂
Kommentek