A zabpehelynek kedvező élettani hatásai miatt van helye az egészséges táplálkozásban. Kis mennyiségben is csökkenti a koleszterinszintet, oldható rosttartalma lassítja az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet. Főve még alacsonyabb a glikémiás indexe (GI). Gazdag B- és E-vitaminban, magnéziumban, káliumban és vasban. Regenerálja az idegeket és a beleket, gyulladáscsökkentő. Ajánlott fokozott kimerültség és stressz esetén, de naponta is fogyaszthatjuk. Teltségérzetet okoz, ezért diétában jól alkalmazható tejjel-fahéjjal, joghurttal vagy teában. Nem tartalmaz glutént.
Almás-diós zabpelyhes süti
Hozzávalók:
- 250 g apró szemű zabpehely
- 2 közepes alma reszelve
- 1 marék aprított dió
- 50 g vaj
- 1 cs. sütőpor
- 2 ek. barna vagy nyírfacukor
- 1 ek. méz
- kevés őrölt fahéj
- reszelt gyömbér
- kevés szódabikarbóna
Összedolgozzuk, majd a hűtőben egy-két órát állni hagyjuk. Sütési idő: 15 perc 160 fokon.
Kommentek