Immunerősítésről nem lehet húsleves nélkül beszélni. Arról nem beszélve, hogy mire megfő, az ember túl is esik az inhaláláson. 🙂 Vannak, akik csak betegség idején készítik, de sok családban minden hétvégén kerül az asztalra. Érdemes nagyobb mennyiséget főzni belőle, hogy különösen a téli időszakban egy-egy tányérral másnap is jusson belőle.
A kínai orvoslásban ősszel nagy hangsúlyt helyeznek a megfelelő fehérjebevitelre, amelyet a húsból és halból készült levesekkel biztosítanak. A hús olyan aminosavakat tartalmaz, amelyet a szervezet nem tud előállítani, ezen túl a legjobban hasznosuló vasforrás. Fontos az egészséges hormonrendszer és az izomzat megtartása érdekében. Dr. Halmy László napi 10 dkg sovány hús elfogyasztását ajánlja. Tartalmaz A-, D-, B1-, B2-, B6-, B12-vitamint. A D-vitaminra napsütés hiányában télen van a legnagyobb szükségünk, a B12-vitamin hiánya vérzékenységet okoz. A túlzott húsbevitel ugyanakkor káros hatással lehet a szív- és érrendszerre.
A húsleves, csontokkal és belsőségekkel együtt, arányait tekintve a legolcsóbb és legtáplálóbb ételek egyike. A házi húsleves gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban, vasban és egyéb nyomelemekben, amelyek könnyen felszívódnak a szervezetben. Tartalmaz még glükozamint és kondroitint, amelyek rendszeres fogyasztás esetén segítenek az ízületi megbetegedések megelőzésében és gyógyításában. Ezen kívül rengeteg kollagén van benne, amely az izmok, ízületek, inak, porcok, szalagok és csontozat természetes összetevői. Támogatja a kötőszöveteket a szervezetben, és segíti a körmök és a haj növekedését is.