Füvészblog

Immunerősítő húsleves

husleves Füvészblog

Immunerősítésről nem lehet húsleves nélkül beszélni. Arról nem beszélve, hogy mire megfő, az ember túl is esik az inhaláláson. 🙂 Vannak, akik csak betegség idején készítik, de sok családban minden hétvégén kerül az asztalra. Érdemes nagyobb mennyiséget főzni belőle, hogy különösen a téli időszakban egy-egy tányérral másnap is jusson belőle.

A kínai orvoslásban ősszel nagy hangsúlyt helyeznek a megfelelő fehérjebevitelre, amelyet a húsból és halból készült levesekkel biztosítanak. A hús olyan aminosavakat tartalmaz, amelyet a szervezet nem tud előállítani, ezen túl a legjobban hasznosuló vasforrás. Fontos az egészséges hormonrendszer és az izomzat megtartása érdekében. Dr. Halmy László napi 10 dkg sovány hús elfogyasztását ajánlja. Tartalmaz A-, D-, B1-, B2-, B6-, B12-vitamint. A D-vitaminra napsütés hiányában télen van a legnagyobb szükségünk, a B12-vitamin hiánya vérzékenységet okoz. A túlzott húsbevitel ugyanakkor káros hatással lehet a szív- és érrendszerre.

A húsleves, csontokkal és belsőségekkel együtt, arányait tekintve a legolcsóbb és legtáplálóbb ételek egyike. A házi húsleves gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban, vasban és egyéb nyomelemekben, amelyek könnyen felszívódnak a szervezetben. Tartalmaz még glükozamint és kondroitint, amelyek rendszeres fogyasztás esetén segítenek az ízületi megbetegedések megelőzésében és gyógyításában. Ezen kívül rengeteg kollagén van benne, amely az izmok, ízületek, inak, porcok, szalagok és csontozat természetes összetevői. Támogatja a kötőszöveteket a szervezetben, és segíti a körmök és a haj növekedését is.

4.0.1A levest tészta helyett érdemes minél többféle zöldséggel, elsősorban hagymával, fokhagymával, répával, krumplival, gyömbérrel gazdagítani. A benne főtt zöldségekből is a levesbe kerülnek a hasznos ásványi anyagok, amelyek a főzés során nem károsodnak. A levesbe vághatunk frissen zöldpaprikát vagy pirosat darálva, metélőhagymát vagy petrezselymet, amelyek a friss C-vitamint biztosítják. A halászlét is lehet zöldségekkel feljavítani, a képen a révfalusi halászlevet láthatjuk. Immunerősítés szempontjából a halászlé is nagyon jó, ráadásul a halhús heti egyszeri, de akár napi fogyasztásra is ajánlott. Ne csak karácsonykor főzzük, hiszen elkészítése pofonegyszerű! A bajai halászlé eleve lecsósan készül, paradicsommal és paprikával, és két fogásnak eszik: a levet tésztával, a halhúst második fogásnak, lehet krumplival és a főtt zöldségekkel vagy salátával.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!