Füvészblog

Isteni gyümölcs, a datolyaszilva

datolyaszilva Füvészblog1Különösen egy novemberi borongós napon üde színfolt a datolyaszilva, más néven a hurma vagy persimon. A narancssárga gyümölcsökkel teli fa a legjobb őszi dekoráció a kertben.

India és Kína ősi kultúrnövénye, a Himalájában, Thaiföld, Korea, Kína és Japán hegységeiben honos, de szubtrópusi vidékeken, Brazíliában, Kaliforniában, Dél-Európában is elterjedt. Latin neve Diospyros kaki, a görög előtag isteni gyümölcsöt jelent, a ka a kínai lélek, és a ki az energia szóösszetételből született. A fát nagyra becsülik Kínában, mert nyáron jó árnyékot ad, a madarak szívesen raknak benne fészket, hosszú életű és a kártevők nem támadják meg.

A gyümölcs novemberben érik, mikor a fa levelei már lehullottak. Éretten puhadatolyaszilva Füvészblog és édes ízű, érés előtt kicsit fanyar a tanninok miatt. A keleti orvoslásban az éretlen gyümölcsöt lázcsillapítónak és vérnyomáscsökkentőnek tartják. Az érettet pedig hasmenésre és gyomorpanaszokra ajánlják. A gyümölcs héja ehető, de többnyire meghámozva fogyasztják. Ázsiában télire aszalt gyümölcsöt készítenek belőle, ami a gyerekek kedvenc csemegéje. A megszárított kocsány főzete nagyra becsült köhögéscsillapító szer.

Magas A- és C-vitamin tartalma miatt nyersen érdemes fogyasztani. Sok rostot és antioxidánst tartalmaz, valamint immunerősítő hatású. Egyébként a hurma kiváló lekvár és chutney alapanyag. Jól kombinálható a tejtermékekkel, turmixokba, joghurtokba tehetjük. Süteményeket is készíthetünk vele.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Füzesi Ibolya says:

    Nagyon finom.Szeretnék egy fát vásárolni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!