Bodzaital és bodzaleves

Régen szinte minden háznál ültettek bodzabokrot, mert talajjavító hatású, másrészt a népi gyógyászatban közkedvelt gyógynövény volt. A germán és angolszász népek varázserejét tisztelték. A bodzavirág szedése általában május végén kezdődik, amikor a virágzat teljesen nyitott. Eső előtt kell szedni olyan helyen, ahol nem járnak az autók. Kitűnő családi program a virággyűjtés. Gyógynövényként a virágot szárításra gyűjtsük. Megfázásra kiváló a teája.
A bodzaszörp és friss bodzaital sokak kedvelt itala. A virágokat érdemes citromkarikákkal áztatni és később cukorral felfőzni. A friss bodzaitalt viszont nem kell főzni, áztatás és édesítés után a hűtőből lehet fogyasztani. Így a hatóanyagok jobban megőrződnek. A maradékot lehet palacsintatésztába sütni, de érdemes kipróbálni a bodzaviráglevest is.
Bodzaleves recept:
A bodzavirágokat citrommal áztatjuk majd leszűrjük és felforraljuk tejszínnel (vagy kókusztejjel) és mézzel, majd zabkorpával vagy búzakeményítővel sűrítjük.  



Hozzávalók kreatívan, egyéni ízlés szerint:

5 tányér bodzavirág szár nélkül

0,5 l tej vagy vagy 4dl joghurt 

1 citrom

1 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál búzakeményítő vagy pudingpor

5 dkg cukor vagy méz

1 dl tejszín
Címkék: , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »