La mona de Pasqua |
Spanyolország több vidékén, Valenciában, Katalóniában, Aragóniában, Kasztília-La Manchában, készítik ezt a tojásos kenyeret, amelynek neve Mona de Pasqua.
Kozunak, Cozonac |
Bulgáriában kozunak, Romániában cozonac a húsvéti kalács, amelyet Albániában és Macedóniában is fogyasztanak. A gyümölcskenyérhez hasonlóan mazsolával, dióval, narancshéjjal ízesítik, a tetejére mákot szórnak.
Colomba Paquale |
Olaszországban húsvétkor galamb alakú süteményt esznek, amiben nincs mazsola, hanem kandírozott narancshéj.
Tsoureki |
A görög tsoureki is egy török eredetű, diós vagy mandulás fonott kalács, lehet kerek vagy hosszúkás, amit piros tojással szolgálnak fel. A piros tojás Jézus vérének szimbóluma.
Folar |
Az egyik legszemrevalóbb a portugál húsvéti kalács egy változata, az Algarve régióban készült fahéjas-csokis folar.
Osterlamm |
Németországban vaníliás, bárányalakú piskóta sütit esznek, a fehérségét a porcukor adja.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: