Cserszegi fűszeres |
A cserszegi fűszeres nem a helyi boltosról, sem a közeli füvesemberről kapta a nevét, hanem igazi magyar szőlőfajta, amit a Keszthelyi-hegységben, Cserszeg-tomajon Bakonyi Károly nemesített az Irsai Olivér és a piros tramini szőlők keresztezésével 1960-ban. (Ó, azok a hatvanas évek! 🙂 A fajtát végül 1982-ben ismerték el államilag.
A nemesítés fő célja a zamatos bor volt, emellett fontos szempontot jelentettek a fertőzésekkel szembeni ellenállás, a fagytűrő-képesség és a korai érés. Ezek a tulajdonságok alkalmassá teszik az északabbi területeken való termelésre is. A nyolcvanas évek közepi nagy fagyok után vált igazán népszerűvé. Jelenleg több mint 3000 hektáron termelik, különösen a Kunságban elterjedt. A Hajós-Bajai, Kunsági, Csongrádi, Balaton-felvidéki és a Zalai Borvidékeken kedvelt fajta. A cserszegi fürtje közepes méretű, kúpos, a bogyók kicsik, éréskor borostyánszínűek lesznek. A lédús bogyók héja vékony. Bora félszáraz és fehér, ami jellegzetes fűszeres íze miatt kiválóan alkalmas főzéshez, például a hal zsírmentes párolásához. A cserszegi bő terméshozama miatt a bor ára is kedvező, nem szabad alábecsülni. Könnyű nyári bor, salátákhoz, halakhoz, szárnyasokhoz ajánlott, de fröccsnek kiváló. Érdemes a legfrissebb évjáratot választani. Újabban a pálinkafőzők is kezdik felfedezni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: