16. nap: Ha megérezzük a fahéjillatot, rögtön jobb kedvre derülünk. A sütemények, a forralt borok, karácsonyi esték jutnak róla eszünkbe. A fahéj azonban nem csak fűszer, hanem gyógynövény is. Az élelmiszeriparban kétféle fahéj kapható: a ceyloni vagy valódi fahéj és a kasszia vagy kínai fahéj. https://fuveszblog.cafeblog.hu/2010/12/16/a-fahej-titkai/
17. nap: Ismerjük meg a bejgli történetét! Van nyers bejgli is, amit nem kell sütni, egészséges és finom! A mákos és diós tölteléket almából és banánból készült aszalványlapokba tekerik, 15 dkg tölteléket 4 kanál mézzel, fél naranccsal és egy evőkanál citromlével ízesítik, illetve tetszés szerint mazsolával.
A bejgli eredete többféle hagyományra vezethető vissza. Egy biztos, hogy a mákos és diós tekercs Közép-Európában Lengyelországtól a Balkánig népszerű, de van orosz, dán, olasz és izraeli változata is. Mindenesetre a legerősebb hagyományai Lengyelországban és hazánkban van. A mák bőséget, gazdagságot, termékenységet hoz, a dió kiváló a rontások ellen. A többi tölteléket kizárólag élvezetből fogyasszuk! 🙂
18. nap: Vizsgáljuk meg az ünnep gyökereit! Az ókori rómaiak babérágakkal ünnepelték a téli napfordulót, az északi népek fenyőgallyakat vittek a házba a gonosz szellemek ellen, ugyanakkor az örökzöld ágak az eljövő tavasz reményét is magukban hordozzák. 🙂
19. nap: Építsünk be egészséges fogásokat az ünnepi menübe! A cékla-alma-mogyoró saláta joggal nevezhető örök fiatalság salátának. Az alma tele van A- és C-vitaminnal, kalciummal és magnéziummal, omega-3 és és omega-6 zsírsavakkal, élelmi rostokkal. A cékla ugyanúgy, de van még benne vas és D-vitamin is, a mogyoró pedig még több vasat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, A-, E- és K-vitamint, omega-3 és -6 zsírsavakat tartalmaz. Külön ízesítést nem igényel, íze természetesen édes. Lehet répával, retekkel, zellerrel, illetve más gyümölcsökkel, dióval variálni.
20. nap: Vegyük szemügyre közelebbről a mákot! Karácsonykor elsősorban süteményekben kerül elő a mák, de érdemes lenne gyakrabban is fogyasztani. Magas kalcium-, magnézium- és káliumtartalma miatt mindenkinek jó szívvel ajánlható a megfelelő csontozat és szívműködés érdekében. Megtalálhatóak benne az omega-3 zsírsavak is, amelyek a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben védenek, immunerősítő hatásúak. A mák növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom-csökkentő, nyugtató, altató hatású. Mézzel és narancslével és -rostokkal keverve különleges csemege magában is.
21. nap: Sétáljunk egyet a közeli erdőben vagy parkban! Akár színes bogyókat gyűjtünk, akár fotókat készítünk, a friss levegőn való mozgást semmi sem pótolja.
23. nap: Nagy László: Adjon az Isten
lámpámba lángot,
24. nap: Boldog kará-csonyt mindenkinek!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: