Az európai mogyoró és a földimogyoró két teljesen különböző növény, a mogyoró csonthéjas, a földimogyoró pedig hüvelyes. A kétféle mogyoró viszont nem csak nevében hasonlít egymáshoz, hanem tápanyag-összetételében is. De melyiket válasszuk? Annak ellenére, hogy a mogyoró őshonos, mégis a földimogyoró olcsóbb és nagyobb mennyiségben kapható. Mi lehet az oka?
Az európai (vagy közönséges) mogyoró (Corylus avellana) a nyírfafélék családjába tartozik. Európában őshonos, Skócia területén 9000 éves mogyoróleletet azonosítottak. A 16. század óta termesztik. Ma a legtöbb mogyoró Olaszországban és Törökországban terem. Sokan olasz mogyorónak is nevezik, de keverik a törökmogyoróval is, amely azonban rokon faj, csak az fán terem és rojtos kupacsokban. A mogyorót hazánkban elsősorban az erdőkben gyűjtötték, de a falusi házak kertjeiben is volt egy-egy bokor. Nagyüzemi termelésre alig van példa, a legjelentősebb ültetvény Balatonbogláron található.
A fajok többsége bokor termetű, néhány közülük azonban fává cseperedik. Fény- és vízigényes, öntözéssel jelentősen növelhető a termés mennyisége. A teljes termésidőszaka 15 év, utána a terméshozam folyamatosan csökken.
Az európai mogyoró a népi gyógyászatban gyógynövényként ismert. Barkáját légcsőhurut ellen, levelét és kérgét vérzés, sebek és hasmenés ellen, a termést vérszegénység ellen használták. A levél összehúzó, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású, hasmenések megszüntetésére teakeverékek alkotórészeként; külsőleg szájüregi gyulladások, ekcémás bőrbántalmak, lábszárfekély, visszérbántalmak és aranyér kezelésére alkalmas.
A földimogyoró vagy amerikai mogyoró a hüvelyesek rendjébe tartozik, trópusi, szubtrópusi területeken termő növény. Hő- és fényigényes, Paraguayban őshonos. A homokos talajt kedveli, nem igényli a tápanyagdús földet, terméskor kifejezetten a szárazságot szereti. A termés a föld alatt érik, mint a burgonya. Nagy hangsúlyt kell fektetni a szárításra, mert a penészes földimogyoró fogyasztása veszélyes. Európában csak a 17. században kezdték meg a termesztését, míg Magyarországon az 1930-as évektől Medgyesegyháza környékén indult el e termesztése. Ma a világtermelés 41%-a Kínából származik, az Egyesült Államokból csak 6,8 %, mégis amerikai mogyoróként ismerjük. A kínai import mogyoró árában verhetetlen, a legtöbb magmixben a mazsola és a földimogyoró található a legnagyobb mennyiségben.
Tápanyag-összetétel a két termésben:
Európai mogyoró
(115 g)
|
Földimogyoró (115 g)
|
|
Kalória
|
772 kcal
|
862 kcal
|
Fehérje
|
17 g
|
40 g
|
Szénhidrát
|
19 g
|
22 g
|
Rost
|
11 g
|
14 g
|
Zsír
|
70 g
|
76 g
|
Cukor
|
5 g
|
6 g
|
E-vitamin
|
17,3 mg
|
10 mg
|
K-vitamin
|
16, mg
|
–
|
Vas
|
5,4 mg
|
2,2 mg
|
Kalcium
|
131 mg
|
87,8 mg
|
Mg
|
187 mg
|
253 mg
|
Foszfor
|
333 mg
|
572 mg
|
Kálium
|
782 mg
|
1045 mg
|
Telítetlen zsírok
|
61,6 mg
|
59,4 mg
|
Omega-3
|
100 mg
|
–
|
Omega-6
|
9007 mg
|
21859 mg
|
Forrás: http://nutritiondata.self.com
Tápanyag összetételében szempontjából az európai mogyoró verhetetlen, orrhosszal vezet a földimogyoró előtt. Az európai mogyoró kalória-, szénhidrát, cukor és zsírtartalma alacsonyabb, mint az amerikai fajtáé. Vas és kalciumtartalma is magasabb, viszont magnézium, foszfor és káliumtartalma kevesebb. Az európai vitamintartalma is magasabb. Fontos, hogy tudjuk, a szervezetünknek mire van szüksége. Az omega-3 zsírsavak viszont hiányoznak az amerikai mogyoróból, amelyek fogyasztását a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegség megelőzése ellen ajánlanak.
A mogyoró fogyasztása magas kalória- és zsírtartalma miatt nagy mennyiségben nem ajánlott, viszont pár szem naponta kifejezetten egészséges.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: