
Szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. A sütőtök húsa igen gazdag karotinoidokban; sötét sárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ásványi anyagok bő forrása, magas kálium-, foszfor-, vas-, réz, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.
A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták. A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében.
A magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz, a 30-38 százalékot is eléri. Gyógyhatásai közé tartozik, hogy csökkenti a köszvényt, segíti a húgyhólyagok és a prosztata működését. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne. Jellegzetes íze miatt kiváló ételízesítő.
A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetőek, például palacsintatésztába forgatva, olajban sütve különleges csemegét lehet készíteni belőle.
Receptek sütőtökkel: http://www.mindmegette.hu/valogatas/sutotokos-receptek-110
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: