Füvészblog

A vörös áfonya

Vörösáfonya Füvészblog

 A vörös áfonya elsősorban az északi féltekén, Amerikától Eurázsiáig őshonos örökzöld félcserje. Magyarországon védett növény, ezért nehezebb hozzájutni a terméséhez. A Zempléni-hegységben, a Mecsekben, illetve a Nyugat-Dunántúl néhány pontján, például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegi-hegységben fordul elő. Az ősi finn  eposzban, a Kalevalában,  egy Marjatta nevű szűzlány egy szem áfonya evésétől teherbe esik, fiút szül,  aki születésétől fogva olyan erős, ha nem erősebb, mint Vejnemöjnen. 

 

A vörös áfonya igen gazdag antioxidánsokban, amelyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetők az olyan krónikus betegségek, mint az érelmeszesedés, a koleszterin-lerakódás, a szívinfarktus, a bőrproblémák, a daganat és a memóriazavar. Az antioxidáns hatású bioaktív anyagok hatástalanítják a szabad gyököket, így korlátozzák a szervezetben a fertőzések és a gyulladásos folyamatok kialakulását.

Vörösáfonya lekvár FüvészblogAz apró gyümölcs az antioxidánsok mellett sokféle ásványi anyagot, például nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket és ként is tartalmaz, valamint kitűnő A-, B-, és C-vitamin-forrás.
A leveléből készült teát, valamint a bogyó levét egyaránt használják felfázás és gyulladások megelőzésére, kúrálására. A levelekből főzött teát vesemedence-gyulladás, hólyaghurut ellen isszák, fertőtleníti a húgyutakat. A kezelés ideje alatt főleg növényi táplálék fogyasztása javasolt, mivel hatóanyaga csak semleges vagy lúgos közegben hat. Teakészítés: 2 evőkanál drogot 300 ml vízben 15 percig főzzük, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Lehetőleg cukor nélkül fogyasszuk, a tea egyik felét reggel éhgyomorra, másik felét délután. A kezelés minimum három napig tartson, de ha szükséges, folytatható 1-2 hétig is. A levélből készült forrázat szemgyulladás esetén igen hatásos borogatószer.
 
A bogyók savanykás íze miatt szinte mindig főzött és a cukrozott állapotban fogyasztják, dzsemet, kompótot, gyümölcslevet vagy szirupot készítenek belőlük.

Vörösáfonya ital FüvészblogA nyers gyümölcsöt is gyakran tartósítják egyszerűen porcukorral, amely a legtöbb a tápanyagot és ízt segíti megőrizni. Ez a szirupos gyümölcs tárolható szobahőmérsékleten, de ebben az állapotban lehet fagyasztani is. A legolcsóbb ősi megoldás, ha tiszta vízbe tesszük. Oroszországban ez az áfonyavíz, amelyet üdítőitalként isznak. A skandináv konyhában vadhúsok és camembert sajtok mellé tálalják mártásként. Lengyelországban körtével keverik szószokban. Finnországban zabkásával fogyasztják. Svédországban vörös áfonya likőrt készítenek, más országokban a vodkát ízesítik vele.  

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!