A len az emberiség ősi kultúrnövénye, már az ősember is felhasználta a vadlen rostját és magját. Az egyiptomi piramisok múmiáit lenből szőtt vászonba göngyölték. A régi görögök is ismerték a lent, magjából táplálékot, rostjából ruhát, köteleket, hálót készítettek. A rómaiak a Tiberis folyó mentén termesztett lenből tunikákat készítettek maguknak. A Kárpát-medencébe a Római Birodalom idején került.
A szív működésére is gyógyítóan hat ez a páratlan olaj. Részben a koleszterincsökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyító hatása. Serkenti az agyműködést, csökkenti az ízületi fájdalmakat, valamint az autoimmun betegségek kialakulásának veszélyét, ugyanakkor segíti a máj tisztító folyamatait.
Jótékonyan hat a gyomorégés ellen, valamint csökkenti a székrekedést, ugyanis magas az élelmi rosttartalma. A rostoknak köszönhetően antioxidáns hatása egyedülálló. Az ásványok közül nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat és cinket. Kifejezetten gyulladáscsökkentő hatású, ezért rendszeres fogyasztása mindenkinek ajánlott.
A lenmagot kétféleképpen fogyaszthatjuk: egészben vagy darálva.
Mivel nehezebb megemészteni a magot, a súlyos betegek a nyersen préselt olajat fogyasztják salátával, burgonyával vagy túróval.
Emésztést elősegítő hatásának köszönhető, hogy sok magvas kenyér vagy sütemény alapanyaga. A sütés nem károsítja omega-3 tartalmát. A nyerskonyha (raw food) hívei, akik nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a növényi tápanyagokat minél eredetibb formájukban őrizzék meg, zöldséglevekkel dúsítva lenmagkekszet, kenyérpótlót készítenek belőle kíméletes aszalással. Érdemes kipróbálni!


Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: