A menta történetéről és jótékony hatásairól már született bejegyzés a Fűvészblogon. A mentát virágzás előtt kell begyűjteni, évente akár háromszor is. Ne a tövénél vágjuk le, hanem hagyjunk pár centi szárat és levelet rajta.
Gyógynövényként és fűszerként a leveleit használjuk, ezért ha szárral együtt szárítjuk, akkor is el kell távolítani a leveleket a szárról. Szárítás előtt nem kell a gyógynövényeket megmosni, terítsük szét egy textilkendőn vagy papír felületen és szellős helyen szárítsuk a leveleket. A szárítás nem túl meleg, száraz és árnyékos helyen történjen, hogy minél több mentol maradjon benne. Általában 2-3 hét a szárítási idő. Utána fémdobozban tároljuk. Illata nagyon intenzív marad.
A szárított mentát fűszerként és teaként egyaránt használhatjuk. Az ásványvizet/szódát citrommal és mentával ízesítve finom, frissítő italt kapunk. A mentát frissen le is fagyaszthatjuk, így mindig könnyedén tudjuk felhasználni. Szörpöt is főzhetünk belőle. Javítja az emésztést és a memóriát.
Törökországban a joghurtba teszik, rendkívül frissítő lehet. A zöld teát is érdemes egy kis mentával feldobni. Karintiában a túrós nudlit (Kasnudeln) mentával ízesítik. Az angolok mentaszószt főznek húsokhoz, főleg bárányhoz. Legismertebb mentás édesség az After Eight, de csokis sütikben is finom. Tehetjük gyümölcssalátába, fagyiba is.
Vodkával felöntve 4-6 hét múlva mentaesszenciát kapunk, amelyet ízesítésre felhasználhatunk süteményekbe, teákba, húsokhoz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: